Izvor: Politika, 19.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez hrane pola stanovništva

Svako crnogorsko domaćinstvo dnevno dotira KAP sa jednim evrom. – Vlast tvrdi da su podaci UNDP-a neprecizni i netačni

PODGORICA – Više od deceniju građani Crne Gore govore o bedi i siromaštvu, ali je to tek juče, kada je Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) saopštio da je Crna Gora najsiromašnija zemlja u regionu i da je skoro blizu polovine stanovništva bez dovoljno novca za hranu, dobilo i zvaničnu potvrdu.
UNDP je snimio kratkometražni dokumentarni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << film o siromaštvu u Crnoj Gori u kojem se kaže "da od sto stanovnika Crne Gore, njih 42-oje nema dovoljno novca za hranu, odgovarajući smeštaj, odeću i obuću ili je suočeno s rizikom da pripada toj grupi. Gotovo polovina siromašnih ljudi u Crnoj Gori živi na severu...".
Vršilac dužnosti stalnog predstavnika Kancelarije UNDP-a Geret Tankosić Keli je ocenio da je vladina Strategija smanjenja siromaštva u Crnoj Gori zaustavljena "onda kada je, pre tri godine, i usvojena". On je rekao da je "nejednakost u crnogorskom tržištu – merena odnosom potrošnje po deset odsto najsiromašnijih i najbogatijih stanovnika – najveća u regionu". Pokriće za ovakve Kelijeve tvrdnje u Crnoj Gori nije trebalo "iskopavati" raznim analizama, jer preduboki jaz između enormno bogatih i siromašnih mogu da primete svi koji dođu sa strane i borave samo nekoliko dana u ovoj republici.

Prema izveštaju UNDP-a tek nešto više od trećine domaćinstava poseduje kompjuter, a samo petina koristi internet. Žene čine 51 odsto stanovnika Crne Gore, a njih samo četiri odsto poseduje nekretnine, a tri odsto automobil – podatak je do kojeg je došla ova organizacija.

Po oceni Kelija, pokretač rasta siromaštva jeste privatni sektor, a svoju ulogu u ovom procesu igraju i privatizacija i korupcija. Tako je, recimo, anketa UNDP-a pokazala "da se 88 odsto malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori srelo s problemima korupcije – u ulozi žrtve ili svedoka, a 77 odsto nema poverenja u pravni sistem".

Jedan od uzroka velikog siromaštva crnogorskih građana jeste i subvencionisanje cene struje za privatnu kompaniju Kombinat aluminijuma, koja troši polovinu ukupne godišnje potrošnje na nivou republike, plaćajući je po dva centa po kilovatu, dok je cena za građane 44,9 centi. Pored toga što je ugovor o privatizaciji KAP-a proglašen poslovnom tajnom i nedostupan javnosti, šef Kancelarije UNDP-a je rekao da "svako crnogorsko domaćinstvo dnevno dotira KAP sa jednim evrom".

Prema ovom podatku, procenjuje se da oko 150.000 domaćinstava u Crnoj Gori godišnje na ime subvencionisanja struje KAP-u izdvoji oko 57.600.000 evra, što je za blizu deset miliona više od iznosa za koji je ova kompanija prodata ruskom milijarderu Olegu Deripaskom.

Navode Kancelarije UN juče je saopštenjem demantovalo Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore.

"Kancelarija UNDP-a nije navela izvor podataka, koji se mogu okarakterisati kao neprecizni i netačni", kaže se u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo ukazuje da su prihvatljivi rezultati istraživanja Instituta za strateške studije i prognoze (ISSP), urađenog u saradnji sa institutom Svetske banke, koje je pokazalo da je od 2003. do 2004. godine smanjen broj apsolutno siromašnih – s 12,2 na 10,9 odsto. Ovo ministarstvo navodi da su regionalne razlike prisutne, da na severu republike jeste veća stopa siromaštva, ali i da je na jugu "siromaštvo gotovo svedeno na nulu".

Ministar rada i socijalnog staranja Slavoljub Stijepović juče je kazao da su se u vladi na odgovarajući način uključili u borbu za smanjenje siromaštva i da je "rad vlade najbolji dokaz da je Crna Gora na putu da se priključi nacijama koje taj problem tretiraju kako treba".

"Vlada je rešila da rastom i razvojem stvori održivu ekonomiju koja će smanjiti siromaštvo i povećati kvalitet života svih građana", izjavio je Stijepović. "Inflacija skoro da je iskorenjena, ili je nema ili je na nivou zemalja Evropske unije. U protekle četiri godine nezaposlenost je znatno smanjena, a zaposlenost porasla."

Novica Đurić

[objavljeno: 19.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.