Bez grejanja na onkologiji KCS-a

Izvor: B92, 23.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez grejanja na onkologiji KCS-a

Beograd -- Na Institutu za onkologiju i radiologiju Kliničkog centra pacijenti koji se leče od najtežih bolesti se već nedeljama smrzavaju.

U bolničkim prostorijama temperatura ne prelazi 14 stepeni, a zbog nehumanih uslova neki od pacijenata su se i dodatno razboleli. Klinički centar Srbije greje se iz svog, zasebnog sistema grejanja. Međutim, zbog radova na uvođenju novog sistema i radova koji kasne nekoliko meseci, grejanje još nije počelo.

U jedinici za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zračenje Instituta za onkologiju u kojoj se leče najteže oboleli pacijenti nema grejanja. Radijatori su potpuno hladni a jedna grejalica nedovoljna je da zagreje debele betonske zidove. Bez odeće, na hladnim aparatima bolesnici svakodnevno primaju terapiju.

"Stvarno je hladno, ja sam se prehladila i leukociti su pali, još dodatno i od terapije", kaže jedna od pacijentkinja.

Osim pacijenata koji svakodnevno primaju terapiju, smrzavaju se i doktori. Utopljeni, nadgledaju pacijente na terapiji.

"Poslednjih sedam dana imamo velike probleme vezane za temperaturu. Ukratko rečeno, temperatura u ovom bunkeru nije prelazila 14 stepeni pa koristimo dodatne uređaje za grejanje", Dušan Mileusnić, direktor službe radio terapije.

I u ostalim prostorijama Instituta nije bolja situacija. Na zidovima zalepljena obaveštenja u kojima se doktori pacijentima izvinjavaju zbog hladnih prostorija. Grejalica u institutu nema dovoljno, za sve bolesničke sobe.

"Da bi nam bilo toplije, moramo po dva ćebeta da stavimo, jer nam je hladno. Trebamo se kupati i sve to, ne možemo, hladno je mnogo, to još više otežava", kaže pacijent.

Direktor Instituta kaže da je uprava Kliničkog centra upoznata sa problemima ovog centra. Međutim, iako je planirano da radovi budu završeni još tokom leta, rekonstrukcija sistema grejanja još nije sasvim završena. On kaže da je Institut za onkologiju na periferiji sitema grejanja i da zbog radova, koji još nisu gotovi, ne dobija i dovoljno grejanja.

"Poslednja informacija koju imamo iz Kliničkog centra, iz tehničke službe je da će sledećih sedam dana biti stabilizovanao, na nivou celog kliničkog centra", kaže Nenad Borojević, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju.

Ministar za zdravlje Tomica Milosavljević, povodom 100 dana vlade, kao jedan od najvećih projekata naveo je upravo uvođenje novog sistema grejanja u Klinički centar srbije.

Međutim, nedavna poseta umesto da bude proglašenje završetka radova, bila je samo obilazak jedne od najvećih investicija za koju se i tada znalo da na vreme neće biti i završena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.