Bez dovoljno vode 85 odsto svetskog stanovništva

Izvor: RTS, 04.Jan.2015, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dovoljno vode 85 odsto svetskog stanovništva

Stručnjaci procenjuju da će do 2030. godine 47 odsto ljudi u svetu biti ugroženo zbog nedostatka vode.

Društvo 1 Bez dovoljno vode 85 odsto svetskog stanovništva

2 Žalba ne košta, ali nije džaba

3 Vremeplov (4. januar 2015)

4 Ljubav prema životinjama odvela ga u selo

5 Beogradski studenti među najboljim govornicima sveta

Trenutno 85 odsto svetskog stanovništva nema dovoljno vode, a više od milijardu nema pristupa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pitkoj vodi, prenosi Tanjug.

Stručnjaci navode da je za očuvanje vodenih resursa od ključnog značaja da se uspostavi međunarodna saradnja, jer 46 odsto kopna čine međunarodni slivovi.

Pri tome 148 zemalja deli najmanje jedan sliv, dok 93 odsto međunarodnih slivova dele dve do četiri zemlje, a zemlje jugoistočne Evrope dele tri sliva.

Kako su istakli stručnjaci prilikom održavanja Sajma voda u Beogradu, Srbiji kao kandidatu za EU, predstoje veliki investicioni projekti u oblasti voda i otpadnih voda, koji se procenjuju na oko sedam milijardi evra.

Neophodne su investicije u vodu za piće, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda, zaštitu od zagađenja, poplava i erozija, navodnjavanje i odvodnjavanje, plovidbu i korišćenje vode za industriju i energetiku.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.