Bez dogovora o ceni maline

Izvor: S media, 04.Sep.2009, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora o ceni maline

Ni danas u Valjevu, na sastanku predstavnika proizvodjača maline i hladnjača iz Srbije koji u organizaciji Ministarstva za poljoprivredu, održanom šesti put, nije postignut dogovor o akotnim cenama maline ovogodišnje berbe.

Predstavnici Udruženja proizvodjača maline su postavili zahtev da im se svaki preuzet kilogram maline plati po 160 dinara, umesto sadašnjih od 100-120 dinara koliko su ovog leta plaćale hladnjače širom Srbije, a neke su malinu, kakav je slučaj u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ivanjičkom kraju, preuzimale čak i po 70 dinara za kilogram.

Proizvodjači tvrde da ih svaki kilogram proizvedene maline košta 110 dinara i da bi pri ovakvim otkupnim cenama ostvarili skoro minimalnu ili nikakvu zaradu, a da su lane, primera radi, za svaki prodati kilogram maline dobijali 2,4 evra i da se ničim ne može objasniti da su ove godine cene u odnosu na prošlu niže za čak 1,1 put.

Predsednik Unije hladnjača Srbije Rade Ljubojević izjavio je da je rešenje u akotnoj ceni maline koja bi se uskladjivala u tri navrata sve do proleća 2010, ali da ni tada niko ne može da obeća koliko će cena maline biti, jer se radi o tržišnim uslovima.

I ovom prilikom se čulo da cene maline ne mogu odredjivati vlasnici hladnjača, već da se ona postiže na tržištu i da bi ubuduće, da ne bi dolazilo do smanjivanja proizvodnje ovog voća, kakav je slučaj u opštini Arilje, trebalo da se o cenama i uslovima proizvodnje, ali i cenama proizvodjači maline i hladnjače dogovaraju tokom cele godine, pre berbe.

I od nadležnog ministarstva treba tražiti pomoć u vidu nabavke mineralnih djubriva i sredstava za zaštitu bilja po povoljnijim uslovima, jer su, tvrde oni, ove cene previsoke i znatno opterećuju proizvodnju maline.

Zaključak sa današnjeg sastanka u Valjevu je, ipak, da se u narednih deset dana predstavnici hladnjača Srbije izjasne o akontnim cenama za malinu u ovoj godini i da se raspodela ostvarene cene maline , čije se rod ove godine procenjuje na 55.000 tona, ostvaruje po principu 60 odsto u korist proizvodjača, 40 odsto u korist hladnjača. O tome predstoji sastanak u Beogradu.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Nema dogovora o ceni maline

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2009

VALJEVO - Ni danas u Valjevu, na sastanku predstavnika proizvođača maline i hladnjača iz Srbije koji u organizaciji Ministarstva za poljoprivredu, održanom šesti put, nije postignut dogovor o akontnim cenama maline ovogodišnje berbe...Predstavnici Udruženja proizvođača maline su postavili zahtev...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.