Izvor: B92, 22.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dijaloga partija i sindikata

Beograd -- Učesnici okruglog stola o odnosu sindikata i političkih partija u tranziciji ocenili su da u Srbiji nema jasne strukture društva

Na skupu u Beogradu, održanom sinoć, ocenjeno je da ne postoji ni suštinski dijalog stranaka i sindikata o ključnim društvenim i socijalnim pitanjima.

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović rekao je da tranzicija degradira radništvo kroz potrebu stvaranja efikasne privrede i da nema jasne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << strukture društva, već samo podele na bogate i siromašne, dodajući da se gaze elementarna ljudska prava, kao što su pravo na zdravstvenu i socijalnu zaštitu i obrazovanje.

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Srđan Srećković rekao je da bi sindikati trebalo da postanu ozbiljne organizacije koje će s demokratskim institucijama uticati na svest radnika i privikavanje na nov način tržišnog poslovanja.

Poslanik u Evropskom parlamentu Rihard Falbr ocenio je da stranke i sindikati moraju da se drže dalje jedni od drugih, ali da se uzajmno poštuju. Kao jedan od najvećih problema sindikata on je naveo nastojanje da budu bliski krugovima koji donose odluke, dodajući da je bolest svih sindikata u zemljama u tranziciji pluralizam koji nije zasnovan na realnoj potrebi, nego na želji sindikalnih vođa. Prema njegovim rečima, sindikati bi trebalo da funkcionišu jedinstveno jer ih vlada i političke partije, u suprotnom, neće shvatati ozbiljno.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Milenko Smiljanić rekao je da će se radnici, ako sindikati ne nađu put da socijalni dijalog postane suštinski u društvu, organizovati na druge načine. Smiljanić je nezadovoljan činjenicom da se na skupu nisu pojavili predsednici političkih partija i ocenio da je to pokazatelj odnosa stranaka prema sindikatima.

Okrugli sto organizovala je nemačka fondacija "Fridrih Ebert".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.