Izvor: B92, 23.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dece u stranačkim planovima

Beograd -- Iako u Srbiji živi oko milion i po dece, političari ih tokom predizborne kampanje gotovo nisu ni pominjali.

U Srbiji deca do 18 godina čine jednu petinu stanovništva. Iako su svi ocenili da je ova dvomesečna kampanja više nego bilo koja pre bila okrenuta ka takozvanim svakodnevnim problemima, izgleda da deca i njihova prava nisu na listama prioriteta kod političara.

Upravo zbog toga, međunarodna organizacija "Sejv d čildren", koja se još od 1919. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bavi zaštitom dečjih prava, pozvala je političke partije da saopšte javnosti šta će konkretno uraditi u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite, kako bi svoj deci omogućili da ostvare prava koja im po rođenju pripadaju.

Koordinator te organizacije za jugoistočnu Evropu Tim Bejnbridž kaže da se oni ne mešaju u politička zbivanja ni u jednoj od preko 50 zemalja u kojima rade, ali da se sada ova organizacija oglasila ne bi li skrenula pažnju cele javnosti na dečja prava i važnost njihove zaštite.

On kaže da je stanje dečjih prava veoma slično u svim zemljama Balkana i bivše Jugoslavije i da će se sigurno popraviti kada Srbija potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

"Sve zemlje u regionu imaju prilično dobre zakone i strategije, ali je problem u njihovoj primeni. Deo uzroka za to je finansijske prirode, ali jedan deo je i u kapacitetu vlasti da zaista primene ono što je dobro na papiru", kaže Bejnbridž.

"Ipak, mislim da je glavni problem u političkoj volji. Vlade u jugoistočnoj Evropi se bore s tranzicijom i to im oduzima ogromnu količinu energije. Tu je važna uloga ’Sejv d čildren', a to je da podsećamo vlade na odgovornost koju imaju za ostvarenje dečjih prava", kaže on.

Svi stručnjaci naglašavaju da prava deteta spadaju u domen ljudskih prava, a to nisu prava koja se stiču, već se s njima svi ljudi rađaju i ne postoji nikakav autoritet koji može čoveku to da oduzme.

Slađana Vorkapić, koordinatorka za zaštitu dece u ovoj organizaciji, navodi da je veoma bitno i dečje pravo na učešće u donošenju važnih odluka koje se njih tiču, kao i slobodno izražavanje mišljenja.

Pored toga, izgleda da je neophodno osvestiti i političare i objasniti im da su i deca važni članovi društva koliko i odrasli i da imaju pravo na kvalitetno školovanje, lečenje i život bez nasilja. A ta prava ne mogu da ostvare bez odraslih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.