Besplatno za mentorsko odeljenje

Izvor: B92, 26.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatno za mentorsko odeljenje

Beograd -- Posle priloga B92 o nezakonitoj naplati školarine u Matematičkoj gimnaziji, Ministarstvo prosvete odlučilo da ukine plaćanje.

Međutim, pravna zastupnica oštećenih učenika najavljuje tužbe protiv nadležnih kako bi se roditeljima vratio novac od prethodno plaćenih školarina. Ministarstvo prosvete i sporta, posle uvida u predmet plaćanja školarine u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, donelo je odluku da učenike tzv. mentorskog odeljenja oslobodi daljeg plaćanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ovi učenici, kojih ima 80, pohađaće nastavu po programu i na način kako to čine i ostali učenici ove gimnazije.

"Mi smo odlučili, jutros na sastanku, da učenike odnosno roditelje oslobodimo daljeg plaćanja školarine. U sledećem periodu, od sledećeg upisa, praktično ćemo imati učenike koji će ići po redovnim obrazovnim programima bez ovog mentorstva koje sada postoji, a koje je napravilo problem i dodatne izdatke za roditelje", kaže Bogoljub Lazarević, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje

U saopštenju Ministarstva prosvete navodi se da oni smatraju da je ovo tzv. mentorsko odeljenje nepotrebno, ali i da je ono uvedeno još pre 10 godina.

Međutim, u saopštenju ne stoji zašto je nadležno ministarstvo, i nakon donošenja novog zakona 2003. godine koji predviđa besplatno školovanje, nastavilo sa praksom naplate školarine.

Pravna zastupnica oštećenih roditelja kaže da će roditelji insistirati da im se novac vrati. "Nas ne iznenađuje takva odluka, mi smo se za to borili, to je bio naš cilj", kaže Staša Pilipović, pravna zastupnica roditelja.

"Međutim, moram reći da smo već podneli tužbu redovnom sudu, u parničnom postupku, radi utvrđivanja ništavnosti ugovora i radi povraćaja tih novčanih sredstava koja su deci nezakonito naplaćena", kaže ona.

Pilipovićeva kaže da će roditeljima biti vraćen novac, ako se bude primenjivao zakon, jer je reč o ugovorima o školarini koji su nezakonito zaključeni.

Direktor Matematičke gimnazije Vladimir Dragović danas nije imao vremena da priča sa nama zbog dogovorenog sastanlka. Direktor kaže da je čuo da je Ministarstvo prosvete objavilo saopštenje o ukidanju školarine ali i da je neumesno da komentariše odluku koju nije video.

Povodom priloga, Dragović je juče rekao da smatra da nije u redu što TV B92 sa njim, pre emitovanja priloga, nije razgovarao o ovoj temi.

Iako je prema Ustavu osnovno i srednje obrazovanje besplatno, đaci Matematičke gimnazije čiji su roditelji pratili tužbama nadležnima za dve godine platili trebalo je da plate oko 250.000 dinara.

Škola je na taj način, od mentorskih odeljenja, u sve četiri godine godišnje zarađivala 12 miliona dinara.

Uprkos brojnim pokušajima da stupimo u kontakt sa direktorom Matematičke gimnazije Vladom Dragovićem, direktorov telefon čitavog dana je bio nedostupan.

Iako Ustav Republike Srbije predviđa besplatno osnovno i srednje obrazovanje za decu do 17 godina, učenici ove, kako je zovu „elitne gimnazije", za dve godine trebalo je da plate oko 250.000 dinara za školovanje.

Škola je, na taj način, od mentorskih odeljenja u sve četiri godine, godišnje zarađivala 12 miliona dinara. Roditelji 14 učenika te škole najavili su da će podneti krivične prijavu zbog "nezakonite naplate školarine u toj gimnaziji i zloupotrebe službenog položaja".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.