Izvor: Blic, 26.Dec.2008, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatno lečenje i kod privatnika

Besplatno lečenje u privatnim bolnicama biće moguće već sledeće godine. To će važiti ukoliko pacijenti ne budu mogli da dođu do lekara specijaliste u državnoj ustanovi u predviđenom roku, saznaje „Blic".

Ako pacijent, na primer, ima uput za ultrazvučni pregled trbuha, i ako državna ustanova ne uspe da mu tu uslugu pruži u određenom periodu, onda pacijent bez dodatnog troška to može uraditi kod privatnika. Uslugu će platiti privatniku, ali će dobiti fiskalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << račun i kasnije refundirati u Fondu. Na tome ćemo raditi sledeće godine, kaže za „Blic" dr Tomica Milosavljević, ministar zdravlja.

- Pravilo o kvalitetu zdravstvene zaštite kaže da zakazan specijalistički pregled mora da bude urađen u toku mesec dana, ako nije hitan, i da nema razloga da se duže čeka. Ako pacijenti ne mogu da ostvare uslugu u državnoj ustanovi, za koju je lekar opšte prakse dao uput, nego mu kažu da dođe za tri meseca, tada će pacijent biti upućen u privatnu ustanovu. Ovo će biti jedan od načina uključivanja privatnog sektora na teret Fonda za zdravstveno osiguranje - objašnjava dr Milosavljević.

Do ovog rešenja, međutim, došlo se zbog dva velika problema u državnom zdravstvenom sistemu.

- Jedan je pomešanost privatnog i državnog sektora, gde se praktično nije znalo gde ko radi, odnosno da li državni lekar radi kod privatnika zvanično ili nezvanično. S druge strane, imamo kao problem veliko preusmeravanje pacijenata u privatan sektor i to bespotrebno, što je definitivno problem. Ako pacijent dođe u državnu ustanovu, pa mu tamo kažu da ultrazvuk može da uradi za tri meseca, onda ga lekar namerno upućuje kod privatnika. To je nešto s čime se suočavamo, ali nismo imali način da se borimo protiv toga - priča Svetlana Vukajlović, direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO).

Na ovaj način, kaže Vukajlovićeva, rešiće se čekanje na specijalističke preglede i razne druge procedure.

- Cela ideja podrazumeva da imamo ugovore sa privatnom praksom, ali je ovo još samo koncept za sledeću godinu. Na koji način će to biti sprovođeno, još ne znamo. Međutim, razmišljali smo, recimo, da ako se u Beogradu čeka na kataraktu, a u Valjevu ne, zašto ne bismo slali pacijente koji žele na operaciju u Valjevo. Jer i tamo postoje dobri stručnjaci koji rade kvalitetno. Ako nema u državom sektoru kapaciteta, otvorićemo vrata privatnom. Treba da iskoristimo sve postojeće resurse da bi pacijenti što brže došli do usluge - ističe Vukajlovićeva.

Stroga kontrola plaćanja doprinosa

Bez plaćenog doprinosa sledeće godine nema overe zdravstvene knjižice. Moraćemo da opominjemo poslodavce da, ukoliko od 1. januara 2009. godine ne plaćaju tekući doprinos, u julu neće moći da dobiju markice, a samim tim ni lečenje o trošku Fonda, objašnjava Svetlana Vukajlović.

Participacija 40 dinara

Svi zaposleni i penzioneri koji su do sada plaćali participaciju, ukoliko su njihovi prihodi ispod 14.000 dinara po članu domaćinstva, mogu Fondu za zdravstveno osiguranje da se obrate sa zahtevom za oslobađanje od participacije. Iz tog razloga participacija će za sve ostale građane biti povećana na 40 dinara, kaže ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.