Izvor: Blic, 29.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatno 250.000 vakcina

Besplatno 250.000 vakcina

Do polovine novembra obezbediće se dovoljne količine besplatne vakcina protiv gripa za decu, hronične bolesnike, starije od 65 godina i sve rizične kategorije stanovništva, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za štampu ministar zdravlja dr Tomica Milosavljević a povodom saznanja da su 'Torlakove' vakcine protiv gripa neupotrebljive.

- Ove sezone biće dovoljno visokokvalitetnih vakcina protiv gripa. Iz budžeta će biti obezbeđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 250.000 doza 'split' vakcina, koje će biti besplatne za rizičnu kategoriji stanovništva. Takođe, obezbediće se i dovoljna količina vakcina koje će građani moći da kupe u apotekama - kaže dr Milosavljević.

On je rekao da će već sledeće nedelje početi pregovori sa dva velika proizvođača o kupovini njihovih vakcina koje su registrovane na našem tržištu.

'Torlakova' celovirusna vakcina protiv gripa koja je trebalo da bude besplatna nije dobila atest za upotrebu, jer je u njoj nađen povišen nivo endotoksina, bakterije koja kod ljudi izaziva povišenu temperaturu.

U Institutu za imunologiju i virusologiju 'Torlak' kažu da će zbog vakcine, za koju se ispostavilo da je neupotrebljiva, pretrpeti veliku materijalnu štetu.

- Šteta nije baš mala, s obzirom na to da je naša vakcina protiv gripa veoma jeftina, jedna doza košta 51 dinar, a troškovi proizvodnje su prilično skupi. 'Torlakove' vakcine su jedva isplative - kaže za 'Blic' Dušanka Nikolić, direktor proizvodnje u Institutu 'Torlak'.

Vakcina protiv gripa se testira na četiri parametra. U ovom slučaju samo jedan parametar bio je iznad dozvoljene granice.

Inače, prisustvo endotoksina kod vakcine protiv tifusa je preko 3.700 endotoksinskih jedinica, a za vakcinu protiv gripa dozvoljena granica je 100.

- Iako to neće štetiti pacijentu, vakcina nije dobila atest za upotrebu. Kod drugih vakcina deci se, takođe, daju endotoksini i reakcija je samo blagi otok ruke na mestu uboda - ističe Nikolićeva.

- Vakcina protiv gripa se pravi cele godine, a gotova je tek pred samu sezonu. Zamislite samo u kakvoj smo bili gužvi, kad smo soj dobili u aprilu. Drugim proizvođačima je lakše, jer su bolje opremljeni i u takvim uslovima brže naprave vakcinu - precizira Nikolićeva.

S obzirom na to da je ministar zdravlja najavio da će vakcinacija protiv gripa početi polovinom novembra, pitali smo epidemiologa dr Radmila Petrovića da li će tada biti kasno za zaštitu?

- Teorijski neće biti kasno za vakcinu protiv gripa jer epidemija neće kod nas doći pre nove godine. Sa vakcinom ne sme da se kasni i, ako vakcine budu distribuirane do 15. novembra a vakcinacija se završi do 20. novembra, sve će biti u redu - kaže dr Petrović. Sonja Todorović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.