Izvor: Blic, 30.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatnim kursom do zaposlenja

Od 550 članica Udruženja samohranih majki polovina je završila različite kurseve i našla zaposlenje zahvaljujući mnogobrojnim projektima koji se održavaju u okviru ove organizacije. Udruženje je obučilo 72 krojačice, 50 geronto-domaćica, 40 žena završilo je kurs za engleski jezik i za rad na računaru, 12 za menadžment, više od 20 je bilo angažovano na javnim radovima, a njih pet je završilo zanat - ugradnju knauf ploča. Trenutno je 15 žena na obuci za kozmetičara, a u udruženju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << najavljuju i kurs za frizere.

- Cilj nam je da nezaposlene majkama obezbedimo posao, i to naročito ženama u srednjim godinama koje smo, na primer, angažovali za rad u geronto-servisu, a koje poslodavci teško upošljavaju. Osim plate, geronto-domaćice imaju uplaćen radni staž, što je mnogima od njih, kojima malo nedostaje do penzije, jako važno. Drugo, pojedine žene su posle obuke na kompjuterima i za engleski jezik uspele da zadrže posao - kaže Miroslava Jovanović, predsednica Udruženja samohranih majki.

Sonja Mitić, majka desetogodišnjeg dečaka, obilazi stare i bolesne Nišlije u ulozi geronto-domaćice za 14.500 dinara mesečno, a ovaj projekat traje do februara naredne godine.

- Nije mnogo, ali je više od nule! Apelujem na Skupštinu grada da oformi stalnu geronto-službu i angažuje samohrane majke - kaže Sonja.

Bisa Mutić završila je krojački kurs i kurs za ugradnju knaufa. Šije kecelje i jastučnice i prodaje ih na pijaci.

- Sin zarađuje za sebe. Za preživljavanje imamo, ali nikako da nam ostanu pare za kilo voća i komunalije - kaže Bisa.

Samohrane majke se međusobno ispomažu, pa tako preduzetnica Lidija Marković u njenoj firmi želi da uposli jednu članicu udruženja, kao i Slađana Marković, koja želi da proširi delatnost frizerskog i na kozmetički salon.

A puno je i onih koje čekaju na posao. Nezaposlena Nada Cvetković završila je kurseve engleskog, za rad na računaru, za kozmetičara, Milinka Milinčić obučena je za rad na računaru i ugradnju knaufa i kaže da je posle 28 godina radnog staža otpuštena sa posla, a obe ćerke su joj nezaposlene. Nevenka Đođević donedavno je radila na javnim radovima i, veli, „sada ne bira novi posao""

I deca lakše do posla

Obučavaju i decu samohranih majki.

- Pohađam kurs za servisiranje i ugradnju klima-uređaja. To mi mnogo znači jer je reč o traženom zanimanju i nadam se da ću moći da izdržavam našu sedmočlanu porodicu - kaže sedamnaestogodišnji Marko Ranđelović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.