Besplatni udžbenici i ove godine

Izvor: RTS, 04.Jan.2013, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatni udžbenici i ove godine

Đaci od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola će i ove godine dobiti bestplatne udžbenike. Plan je da se ovaj projekat proširi i na naredne generacije ukoliko ekonomske okolnosti to budu dozvolile, navodi ministar prosvete Žarko Obradović.

Podela besplatnih udžbenika nastaviće se i ove godine za đake od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, a plan je da se proširi i na naredne generacije kada to dozvoli ekonomska situacija, saopštio je ministar prosvete Žarko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Obradović.

Obradović je agenciji Beta rekao da smatra da se taj projekat pokazao kao veoma dobar, i da su pre svega zadovoljni roditelji jer tako štede novac.

Prošle godine Ministarstvo je obezbedilo besplatne udžbenike za četiri generacije osnovaca ili ukupno 303.500 đaka, na šta je potrošeno 750 miliona dinara.

Pojedine opštine obezbedile su udžbenike i za starije osnovce, a đaci u Beogradu su dobili po dva kompleta: jedan za školu, a drugi za učenje kod kuće.

Govoreći o zaradama prosvetnih radnika, Obradović je ocenio da će plate odraziti realnost ekonomske situacije u Srbiji.

"Plate će biti povećane dva odsto što je nedovoljno, ali će stizati na vreme. Isplatićemo i Svetosavske i jubilarne nagrade, a pokušaćemo i da jednokratno isplatimo neki iznos", rekao je ministar.

Napomenuo je da prosvetni radnici zaslužuju veće plate, ali to nije moguće dok se situacija ne popravi. Ministar nije zadovoljan ni ulaganjima u prosvetnu infrastrukturu.

"Mi ćemo od kredita Evropske-investicione banke za 2013. godinu potrošiti 15 miliona evra za unapređenje uslova u školama. Negde će se popravljati krovovi, prozori, toaleti, negde će se nabavljati oprema, a negde će se graditi i nove škole. Kroz projekat će biti uloženo i u studentske i učeničke domove", rekao je Obradović.

U 2013. prosvetu očekuju i novi propisi, u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja, obrazovanja odraslih, kao i o udžbenicima. To su zakoni koje je pripremila prethodna vlada, a sada teba i da se usklade sa naknadno usvojenom Strategijom razvoja obrazovanja do 2020. godine.

"Vlada će se o njima izjasniti početkom godine. Hoćemo da te zakone uskladimo sa strategijom, da ih još jednom pročitamo i da ih u Skupštini usvojimo na proleće", naveo je Obradović.

Ministar očekuje i novi zakon o studentskom organizovanju, a videće se ima li potrebe za izmene zakona o visokom obrazovanju. Radi se i na pripremi akcionog plana za primenu Strategije razvoja obrazovanja do 2020. godine.

"Svake godine bi trebalo da se iz strategije nešto primenjuje. Cilj nam je sveobuhvatan razvoj obrazovanja u Srbiji, kao i što veći broj visokoobrazovanih", poručio je ministar.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.