Besplatni ginekološki pregledi za vikend

Izvor: RTS, 23.Jan.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatni ginekološki pregledi za vikend

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije za vikend organizuje besplatne ginekološke preglede. Pregledi će se obavljati od 8 do 12 sati. Uput lekara nije potreban.

U okviru nedelje prevencije raka grlića materice Institut za onkologiju i radiologiju Srbije u naredna dva dana organizuje besplatne ginekološke preglede. 

Pregledi sa Papanikolau testom i testom na humani papiloma virus u institutu u Pasterovoj ulici broj 4, obavljaće se tokom vikenda od 8 do 12 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sati, a zainteresovanim ženama nije potreban uput lekara.

Direktor tog instituta Nenad Borojević rekao je na konferenciji za novinare da se u toj zdravstvenoj ustanovi u svakom momentu leči bar 60 žena od raka grlića materice.

Borojević je pozvao žene uzrasta od 25 do 69 godine da najmanje jednom u tri godine urade Papanikolau test koji je garancija za rano otkrivanje tog kancera.

"U Srbiji je učestalost oboljevanje od raka grlića matercie među najvećim u Evropi, a problem je što se žene lekarima jave u poodmaklim fazame tog oboljenja", kazao je Borojević.

Hirurgija u kombinaciji sa zračenjem i homoterapijom 

Direktor Instithuta je naveo da je isključivi način lečenja hirurgija, često u kombinaciji sa zračenjem i homeoterapijom.

U Srbiji svakog dana jedna žena umre, a četiri obole od raka grlića materice. Ta bolest je izlečiva ukoliko se dijgnostifikuje u ranoj fazi.

Prema rečima Borojevića, u Srbiji bi uskoro trebalo da počne nacionalni skrinig program za tu bolest, pomoću kojih je u razvijenim zemljama drastično smanjen broj obolelih i umrlih.

Pokrovitelj akcije Instituta za onkologiju i radiologiju je Farmaceutska kuća "Glakso Smit Klajn" koja proizvodi i vakcinu protiv raka grlića materice.

Prema rečima direktorke te firme za Srbiju i Crnu Goru Krine Ankute kombinacija vakcinacije i skrining programa je najbolji način za borbu protiv raka grlića materice.

Taj oblik kancera drugi je po redu uzročnik smrti među ženama u svetu. Svake godine 500.000 žena otkrije da ima taj rak, a umre 270.000 žena.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Besplatni ginekološki pregledi

Izvor: Blic, 23.Jan.2009

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije naredna dva dana organizuje besplatne ginekološke preglede za sve žene u okviru nedelje prevencije raka grlića materice. U Srbiji svakog dana obole četiri, a umre jedna žena od ove vrste maligniteta.....Pored ginekološkog pregleda, ženama će biti urađeni...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.