Izvor: Blic, 10.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatni aparati za dijabetičare

Besplatni aparati za dijabetičare

Sa dijabetesom se može živeti potpuno normalno, oboleli od te bolesti se gotovo ničega ne moraju odreći ukoliko vode računa o sebi i redovno kontrolišu nivo šećera u krvi, mišljenje je mnogih lekara koji se bave lečenjem onih koji imaju povišen šećer u krvi. Da bi se obolelima od dijabetesa u našoj zemlji pomoglo da se što manje odriču bilo čega, kao i da što lakše prate i leče svoju bolest, italijansko-srpska firma 'Beosanus' >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je obezbedila 50.000 besplatnih aparata za merenje nivoa šećera u krvi. Akcija podele je počela u junu ove godine i trajaće do juna sledeće, a ukupna nabavna vrednost ovih aparata iznosi 1,5 miliona evra. Akcija se sprovodi i u Makedoniji gde će biti podeljeno 20.000 aparata, od decembra počinje u Rumuniji, a u januaru u Bosni i Hercegovini.

- Podela aparata se obavlja preko 30 distributivnih centara, a planiramo da otvorimo još 20 prodajnih mesta širom Srbije i Crne Gore. Sa apotekama, preko kojih podela i ide, imamo partnerski odnos tako da su sve snabdevene kompjuterima sa posebnim softverom za registraciju i prikupljanje podataka o obolelima i njihovoj bolesti i sve su povezane modemskom vezom sa našim centrom u Beogradu. Taj softver, inače vredan oko 50.000 evra, poslužiće da se napravi pouzdana statistika o obolelima od dijabetesa u SCG, koju smo, ukoliko oni to budu želeli, spremni da stavimo na raspolaganje državnim institucijama, bolnicama i srpskom Ministarstvu zdravlja - kaže za 'Blic' Antonio Ročela, direktor beogradskog ogranka 'Beosanusa'.

U SCG, naime, postoji statistika o broju obolelih od dijabetesa, ali je ona veoma stara i nepotpuna. Tako je zvanično registrovano oko 130.000 dijabetičara iako ih, kako pokazuju rezultati do kojih se došlo dosadašnjim aktivnostima 'Beosanusa' i još nekih medicinskih stručnjaka koji su se bavili procenama, ima oko 400.000 ili oko pet odsto građana. Z. K. Potrebno mišljenje lekara

Da bi dobio aparat, svaki potencijalni korisnik mora da podnese uput ili mišljenje lekara o tome da mu je potrebna samokontrola, ili da dostavi karton za dijabetičare koji ima u centru za obolele od ove bolesti pri domovima zdravlja kako bi se videlo od kog tipa dijabetesa pacijent boluje (insulinski dijabetičari koji imaju prioritet, tabletni...). Osim toga, potrebna je overena zdravstvena knjižica na koju se stavlja pečat sa brojem donacije tako da ne postoji mogućnost da neko dva puta dobije aparat, zatim lična karta i poslednji laboratorijski nalaz. Na taj način svaki budući korisnik se registruje, a 'Beosanus' pravi i zadržava kopije priloženih dokumenata. Korisnik prilikom preuzimanja aparata i kupovine potrošnog materijala, što je još jedan vid zaštite da se ovim aparatima ne bi trgovalo na crno, dobija i posebnu karticu koja ima barkod, tako da se svaka buduća kupovina potrošnog materijala registruje na osnovu čega se može ustanoviti koliko pacijent poštuju savete lekara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.