Besplatne udžbenike dobija 80.000 đaka prvaka

Izvor: Politika, Fonet, 13.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatne udžbenike dobija 80.000 đaka prvaka

Knjige stranih izdavača za strane jezike nisu „skinute” sa liste odobrenih udžbenika. – Školarine na fakultetima ne treba povećavati

Učenici osnovnih škola juče su završili školsku godinu, srednjoškolci čekaju sledeći petak kako bi se konačno rešili školskih obaveza, a u Ministarstvu prosvete kao da nikada nije bilo više posla. U toku su projekat „Besplatni udžbenici za đake prvake” i javne rasprave o četiri nova zakona, a približili su se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prijemni i kvalifikacioni ispiti... Takođe, nazire se kraj pregovorima između ministarstava i fakulteta o članu 15 Zakona o rebalansu budžeta, po kome bi fakulteti trebalo da uplaćuju deo sopstvenih sredstava u budžet. O svemu tome za „Politiku” govori ministar prosvete dr Žarko Obradović.

Dokle se stiglo sa projektom „Besplatni udžbenici za prvake”?

Ulazimo u završnu etapu ostvarenja ovog projekta. Komisija za realizaciju projekta „Besplatni udžbenici za đake prvake” jednoglasno je izabrala 44 različita kompleta udžbenika za šest obaveznih predmeta u prvom razredu. Komplet podrazumeva udžbenik i radnu svesku, a odobrena su izdanja 10 izdavačkih kuća. I privatni i državni izdavači su se složili oko izbora udžbenika. Očekujemo da će nam učitelji, u naredne, dve, tri nedelje, proslediti podatke o izabranim udžbenicima. Onda ćemo zaključiti ugovore sa izdavačima, a u julu planiramo distribuciju. Avgust smo rezervisali za eventualne ispravke. Najbitnije da će 1. septembra 80.000 prvaka dobiti besplatno udžbenike. Duboko sam zahvalan profesoru Dragoljubu Mićunoviću koji je početkom školske godine promovisao ovu ideju koja je i ostvarena.

Na koji način će biti izabrane knjige i kako ćete sprečiti favorizaciju određenih izdavača?

Ceo aktiv učitelja mlađih razreda svake škole, sa odobrene liste će zajedno birati komplete koje će koristiti u svojoj školi. Odluke se donose grupno, pa će učitelji imati priliku da prodiskutuju i iznesu argumente o tome koji je udžbenik najbolji, a njihovu odluku potvrdiće i Nastavničko veće škole. Samim tim mogućnost favorizacije je smanjena. Takođe, prethodnih godina smo imali situaciju da se u istoj školi, u dva odeljenja istog razreda, uči po totalno drugačijim udžbenicima. Što se tiče predmeta srpski jezik na listi se nalazi 14 kompleta, i sa nje učitelji mogu da izaberu komplet za izvođenje nastave po kompleksnom ili monografskom postupku.

Da li će učitelji moći da koriste neke druge ranije odobrene udžbenike, osim onih koji su na vašoj listi?

Komisija koju su, pored predstavnika Ministarstva prosvete, činili i predstavnici Nacionalnog prosvetnog saveta, nadležnih zavoda, učitelji, kao i predstavnici državnog i privatnih izdavača, odabrala je najkvalitetnije udžbenike. Ukoliko učitelj proceni da mu je potrebno još neko dodatno nastavno sredstvo, u dogovoru sa roditeljima može ga kupiti sa liste ranije odobrenih udžbenika. To se odnosi i na udžbenike stranih izdavača za strane jezike koji nisu „skinuti” sa liste odobrenih udžbenika i mogu i dalje da se koriste, ali država neće finansirati njihovu kupovinu.

Da li će roditelji snositi troškove kupovine udžbenika koji se ispunjavaju, budući da ne mogu da se nasleđuju?

Roditelji neće snositi troškove kupovine tih udžbenika, već će država svake godine obezbeđivati nove. Izdavači su veoma zainteresovani za saradnju i spremaju nova, bolje koncipirana izdanja, pa bi crtanje i pisanje trebalo da bude rezervisano isključivo za radne sveske. Radi se na tome da udžbenici koji se nasleđuju budu tehnički bolji i kvalitetniji. Takođe, želim da poručim roditeljima da nikako ne kupuju nove komplete deci i da im govore da vode računa o knjigama koje će dobiti u školi. Deca moraju da razviju odgovoran odnos prema knjizi i solidarnost prema drugima koji će koristiti te udžbenike.

Da li je u planu kupovina novih udžbenika za sve školarce?

Planiramo da obezbedimo udžbenike za svih 900.000 učenika osnovnih i srednjih škola. Ovaj projekat će napredovati postepeno, jer država nema dovoljno novca da bi svima odmah obezbedila besplatne udžbenike. Sledeće godine ćemo proširiti projekat i na učenike drugog razreda. Kako projekat bude odmicao, iskustvo će nas učiti, rešavaćemo neka pitanja koja se budu otvarala. Sledeće godine posebna komisija će procenjivati oštećenost udžbenika i biće nam jasnije za koliko godina ćemo morati da kupimo nove. Ukoliko to bude potrebno, svake godine će se fondovi knjiga za neki razred dopunjavati novim, kvalitetnijim izdanjima koja će se eventualno pojavljivati. Pozivam sve predstavnike lokalnih samouprava da izdvoje novac za svoje prvake. Do sada su se u ovaj projekat uključili Izvršno veće Vojvodine i gradonačelnici Beograda, Čačka i Jagodine.

U jeku je priprema osmaka za polaganje kvalifikacionih ispita, šta će biti drugačije u testovima koje će polagati đaci?

Od 17 zadataka iz matematike, u pet će biti promenjene brojke, a struktura će im ostati ista. Što se tiče testa iz srpskog, u nekim od 20 zadataka redosled ponuđenih odgovora biće drugačiji u odnosu na redosled u zbirci.

Prvi put ove godine na kvalifikacionom ispitu će dežurati profesori iz srednjih škola, koji je cilj uvođenja ove novine?

Naša ideja je da se atmosfera učini ozbiljnijom i da se postigne viši nivo objektivnosti ispita. Dežuraće profesori iz srednjih škola i nastavnici iz osnovnih koji neće biti stručnjaci za predmet koji se polaže.

Osim Zakona o osnovama vaspitanja i obrazovanja, pred Skupštinom će se naći još tri zakona iz prosvete?

Očekujemo da se uskoro pred Skupštinom nađu četiri zakona. To su već pomenuti Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja , Zakon o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima, Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i Zakon o učeničkom i studentskom standardu . Svi su veoma značajni, a tri zakona su u potpunosti nova.

Kako ste organizovali polaganje prijemnog ispita za upis na fakultete, budući da je Beogradski sajam ove godine zauzet zbog Univerzijade?

Fakulteti su na vreme obavešteni o svim promenama i imali su vremena da se organizuju. Ove godine imaju čak četiri dana za polaganje prijemnog, pa mogu da rasporede kandidate. Polaganje je rezervisano za 26, 27, 28. i 29. jun. U ponedeljak izlazi konkurs za upis na fakultete i sve će biti na vreme završeno.

Bilo je razmirica prilikom rasprave oko primene člana 15. Zakona o rebalansu budžeta u vezi uzimanja 40 odsto prihoda od fakulteta?

Nalazimo se veoma blizu rešenja oko primene ovog člana i pitanje je dana kada ćemo se dogovoriti. Razgovarali smo dugo i kvalitetno, a sigurno je da ovaj problem neće dovesti u pitanje rad fakulteta. Sastavni deo ovog rešenja, za koje se i ja zalažem, jeste da se ne povećavaju školarine. Odnosi između ministarstva i fakulteta nisu poremećeni primenom ovog Zakona. Odlično sarađujemo jedni sa drugima.

Šta mislite o otvaranju novog medicinskog fakulteta pri Vojnomedicinskoj akademiji?

Ministarstvo prosvete je predložilo da se otvore Visoka škola Vojnomedicinske akademije u Beogradu i Visoka škola Vojne akademije. Za nas je to bio lak izbor jer je Komisija za akreditaciju utvrdila da oni ispunjavaju sve uslove u vezi sa programom, prostorom i naučnom stručnošću nastavnika. Na sednici vlade na kojoj je razmatrano ovo pitanje, kolega Tomica Milosavljević i ja smo razmenili mišljenja sa stanovišta struke i to je sve što se desilo. Moram da naglasim da je Ministarstvo odbrane obezbedilo novac za otvaranje ovih škola.

Jelena Popadić

[objavljeno: 13/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.