Izvor: Blic, 22.Sep.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatna veštačka oplodnja

SMEDEREVO - Dvadesetak parova u Smederevu otići će do kraja godine na vantelesnu oplodnju o trošku grada. Iz budžeta je obezbeđeno četiri miliona dinara za parove kojima je za dobijanje potomstva jedina nada veštačka oplodnja.

- Pokušavam nekoliko godina da ostanem trudna. Suprug i ja nemamo novca za veštačku oplodnju, a jedino nam je to preostalo. Nadam se, i presrećna sam što ću možda dobiti novu šansu - kaže Smederevka koja se među prvima obratila za pomoć.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Iako javni konkurs za naknadu troškova veštačke oplodnje za parove koji se leče od steriliteta još nije ni raspisan, na adresu gradske kuće već je stiglo 20 prijava. Naredne nedelje očekuje se osnivanje komisije koja će usaglasiti kriterijume po kojima će novac biti dodeljivan, a odmah potom biće raspisan i konkurs.

- Parovi čija zajednička mesečna primanja ne prelaze visinu tri prosečne plate u Smederevu, mogu da računaju na nadoknadu troškova od 100 odsto, dok će se onima čija su primanja veća, plaćati polovina potrebne sume - kaže dr Vesna Jeremić-Dragojević, član Gradskog veća zadužena za socijalnu politiku.

To znači da na pokrivanje ukupnih troškova mogu da računaju parovi čija zajednička mesečna primanja nisu veća od 120 do najviše 150.000 dinara.

Veštačka oplodnja košta oko 280.000 dinara, a grad će za tu namenu dati četiri miliona dinara. To znači da će dvadesetak parova već ove godine otići na veštačku oplodnju.

- Prvi par novac će dobiti već u oktobru. Sami će odlučivati da li će se veštačkoj oplodnji podvrgnuti na nekoj od državnih ili privatnih klinika u Srbiji. Inače, pravo na pomoć parovi mogu ostvariti najviše dva puta godišnje, ukoliko su svi koji su prošli na konkursu dobili novac. Prednost će imati stariji parovi, tačnije oni na zalasku reproduktivnog zdravlja - kaže dr Jeremić-Dragojević.

Procenjuje se da svaki deseti par koji sklopi brak u Smederevu ima problema sa sterilitetom. Ipak, nema podataka koliko ima parova kojima je za dobijanje potomstva preostala jedino veštačka oplodnja.

Za konkursanje je potrebno podneti izvod iz matične knjige venčanih ili izjavu svedoka da parovi žive zajedno, uverenja o prebivalištu i državljanstvu, potvrdu zdravstvene ustanove da su parovi u postupku vantelesne oplodnje, kao i fakture o lečenju i troškovima postupka, i potvrdu o visini primanja u mesecu koji prethodi onome u kome se zahtev podnosi. Odluku o dodeli novca, na predlog stručne komisije, donosiće gradonačelnik.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.