Izvor: B92, 05.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatna pravna pomoć za siromašne

Beograd -- Ministar pravde i stalni predstavnik Programa UN za razvoj Lens Klark potpisali sporazum o uvođenju besplatne pravne pomoći.

Projekat koji zajednički realizuju Ministarstvo pravde i Program Ujedinjenih nacija za razvoj pomoći će siromašnim građanima da se na sudu lakše bore za svoja prava.

Kako je objasnio ministar pravde Zoran Stojković, sredstva su već obezbeđena, a formirana je i radna grupa koja piše zakonsku regulativu.

"Mora se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obezbediti valjana pravna zaštita građanima ako želimo da poštujemo ono što je njima dato kao pravo na polju zaštite ljudskih prava, a mora i da se vodi računa o mogućnosti budžeta svake države, jer možete doneti najbolji zakon, a ako nema sredstava, on neće biti realizovan", rekao je Stojković.

Obezbeđivanje dostupnosti pravde za sve obaveza je svakog demokratskog društva, rekao je stalni predstavnik Programa UN za razvoj Lens Klark. On kaže da je postojeći sistem pravne pomoći u Srbiji loš.

"Prvo, nedostaje vam zakonska regulativa, drugo država nema fondove za finansiranje, kadrovi su loše obučeni ili ih ima veoma malo i na kraju, ljudi koji se bave ovim problemom su loše koordinisani", kaže Klark.

Projekat koji će trajati godinu dana vredan je milion i dvesta hiljada dolara, a sredstva je obezbedila Agencija za međunarodnu saradnju Švedske.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.