Izvor: Blic, 30.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatna dijaliza

Besplatna dijaliza

Lečenje 4.000 bubrežnih pacijenata u Srbiji koji idu na dijalizu ubuduće će biti kvalitetnije i sigurnije. To je zagarantovano novim pravilnikom o standardima za dijalizu koje se obavljaju u zdravstvenim i kućnim uslovima.

- Svrha novog pravilnika je uspostavljanje jednakih standarda u svim zdravstvenim ustanovama. Ranije se u bolnicama upotrebljavao različiti potrošni materijal zbog čega nisu svi dijalizni centri imali isti kvalitet dijalize >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - objasnila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Svetlana Vukajlović, direktor RZZO.

Novim pravilnikom rešen je i status pacijenata koji su se dijalizirali u kući. Ti pacijenti su ranije bili prinuđeni da kupuju materijal za dijalizu, a novac koji su refundirali od Fonda nije bio dovoljan za pokrivanje osnovnih troškova dijalize.

- Prvi put smo u situaciji da nam se potrošni materijal isporučuje na kućnu adresu svakih 15 dana, a troškove direktno pokriva Republički zavod - rekao je Veselin Tošić, predsednik Udruženja dijaliziranih na kućnoj dijalizi.

Neki centri rade u tri smene pa se ne može reći da je tamo dijaliza kvalitetna. Sa druge strane, lekari kažu da je smanjen broj smrtnih ishoda, kod osoba koje idu na dijalizu (sa 13 na šest odsto), kao i da se bolesti koje se dobijaju usled dijalize (hepatitis B i C) manje prenose.

Ipak, kvalitet života bolesnika na dijalizi bio bi daleko bolji kada bi se u Srbiji radilo više transplantacija bubrega.

S. Todorović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.