Izvor: B92, 26.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatan softver na srpskom

Beograd -- Besplatno korišćenje osnovnih računarskih programa na srpskom jeziku od naredne godine biće dostupno svim korisnicima u Srbiji.

Kako je saopštilo danas Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo Srbije, priprema se besplatni operativni sistem i osnovni programi na srpskom jeziku, koji mogu da pokriju veliki deo potreba običnih korisnika i malih preduzeća.

"U toku je rad na projektima koji se finansiraju iz sopstvenih budžetskih sredstava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo, koji će omogućiti da se formira i srpska distribucija Linuks operativnog sistema, popularni OpenOfis paket, Mozila pretraživač i i-mejl klijent", navodi se u saopštenju.

Trenutno se, kako se ističe, lokalizuju dve verzije Linuks operativnog sistema, zato što nije izvesno koja je bolja i koja će duže da opstane - Ubuntu i Fedora, kao i softverski paket OpenOfis, koji pruža veći deo mogućnosti Majkrosoftovog paketa za kancelarijsko poslovanje.

"Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo će se zalagati za legalizaciju softvera, ne samo zbog pritisaka iz sveta i moralnih aspekata problema, već i zbog naše softverske industrije, čiju intelektualnu svojinu treba da štitimo", navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.