Izvor: Blic, 20.Avg.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besne mačke ujele dvoje dece

RAČA KRAGUJEVAČKA - Područje opštine Rača kod Kragujevca proglašeno je zaraženim od besnila jer je mačka koja je prekjuče ujela Milovana Jovanovića u centru ove varoši bila besna. Tokom proteklih nedelju dana mačke su u Rači ujele osam osoba, među kojima je i dvoje dece, a juče je formiran i krizni štab koji je vlasnicima pasa i mačaka dao rok od tri dana da vakcinišu i vežu životinje.

Milovan Jovanović je uspeo da lopatom usmrti životinju koja ga je napala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz čista mira dok je okopavao baštu u svom dvorištu, pa je ekipa veterinarskih inspektora mačku poslala na analizu u Institut za veterinu u Beogradu, odakle je stigla potvrda da je bila zaražena besnilom.

- Skočila je na mene iz trave i uhvatila me zubima za nogu. Dograbio sam lopatu i udario je dvaput po glavi. Ostala je na mestu mrtva. Sada primam injekcije i lečim se - kaže Jovanović dok pokazuje mesto gde je usmrtio mačku.

Prema rečima Vesne Pantović, načelnice Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Institutu za javno zdravlje, „krug od deset kilometara oko Rače je ugroženo područje od besnila", ali još „nema govora o epidemiji".

- Sve osobe koje su povređene primaju propisanu terapiju, a mačke su najverovatnije primile zarazu od šumskih, divljih životinja sa kojima su došle u kontakt - kaže Vesna Pantović.

Prvi napad mačke u Rači je registrovan pre mesec dana, ali niko nije obratio dovoljno pažnje na tu pojavu. Tada je stradao šestogodišnji A. M.

- Držala sam dete za ruku, išli smo ulicom i prošli pored mačke koja je ležala u travi. Posle nekoliko metara, začula sam vrisku i videla tu istu mačku kako mu visi na zadnjici. Ugrizla ga je i tako ostala, nije ga puštala. Udarala sam je rukom, ali tek su je komšije skinule. Životinja je zašištala na nas nekoliko puta i pobegla - kaže dečakova majka Svetlana.

Vakcina besplatna

Milorad Jovanović, veterinar iz stanice Rača, kaže da je vakcinacija protiv besnila beplatna i da svaki građanin zakonski odgovara ako je vlasnik životinje za koju se utvrdi da je besna. Za ostale besne životinje je odgovorna opština. Registracija mačke ili psa i njihovo obeležavanje (čipovanje) košta sto dinara. U Institutu za javno zdravlje tvrde da ima dovoljno vakcina protiv besnila i pozivaju sve ljude koji su u čestom dodiru sa životinjama da se preventivno vakcinišu. Ukoliko pretrpe ujed, ranu treba odmah da isperu sapunom i vodom i da se jave lekaru.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.