Izvor: B92, 17.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradski aerodrom otvoren

Beograd -- Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" jutros otvoren za saobraćaj, nakon poboljšanja vremenskih uslova.

Kako je rečeno na aerodromu, normalno uspostavljanje saobraćaja bez kašnjenja očekuje se u ranim popodnevnim časovima, ali je otkazano ukupno sedam letova.

Otkazan je Lufthanzin let iz Minhena, Alitalijin iz Milana, kao i večernji let na liniji Beograd-Milano, dolazak aviona Jat ervejza iz Podgorice i letovi do Skoplja, Sarajeva i Podgorice.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
U službi za informisanje su istakli da će na beogradskom aerodromu tokom dana 104 poletanja i sletanja aviona, 19 više nego po redu letenja.

Niški aerodrom bez problema

Na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu u poslednja 24 sata poleteo je odnosno sleteo 21 avion, nakon što je beogradski aerodrom zbog malge bio zatvoren.

Od tog broja, 17 aviona bilo je JAT ervejza, dok su ostalo bile letelice poslovne i kargo avijacije, navodi se u saopštenju niškog aerodroma.

"Ukupno je 1.367 putnika sletelo u Niš i sa 26 autobusa prevezeno u Beograd, dok su 104 putnika bila u tranzitu. Ka Londonu, Cirihu, Frankfurtu, Parizu i Moskvi otputovalo je 220 putnika koji su iz Beograda do Niša prevezeni autobusima".

Niški aerodrom je u prioritetne investicije uvrstio uvođenje sistema svetlosnog obeležavanja kategorije jedan, što bi omogućilo saobraćaj pri minimalnoj vidljivosti.

Uskoro letovi u svim meteorološkim uslovima

Uprava beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" veruje da će u najskorije vreme dobiti dozvolu za korišćenje "Kategorije 3B" kako bi avioni mogli da lete u svim meteorološkim uslovima, saopštila je informativna služba aeorodroma.

U saopštenju se napominje da je upućena i molba Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo da odobri korišćenje "Kategorije 2" za koju je beogradski aerodrom tehnički potpuno opremljen, a na koju još čeka odgovor.

U saopštenju se ističe da je JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd ispunio sve preduslove iz svoje nadležnosti za funkcionisanje "Kategorije 3B": postavljena je sva neophodna svetlosna signalizacija na pisti, rulnicama i spojnicama.

"Medjutim, ta kategorija predstavlja kompleksan sistem za koji je, pored poslova koje smo uradili mi na aerodromu, neophodna i

implementacija master softverskog sistema koja je u nadležnosti Agencije za kontrolu letenja, kao i primena odredjene procedure koju odobrava Direktorat za civilno vazduhoplovstvo", piše u saopštenju.

"Kategorija 2" znači da je aerodrom bezbedan za sletanje i poletanje pri vidljivosti od 150 odnosno 200 metara, ali se ne primenjuje zbog uvodjenja "Kategorije 3B" koja je trebalo da bude završena početkom ove godine, rečeno je juče Beti u krugovima bliskim srpskom avioprevozniku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.