Izvor: B92, 27.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradska obilaznica do 2011.

Beograd -- U Beogradu uskoro počinje rekonstrukcija mosta Gazela, a za izgradnju obilaznice oko grada do 2011. potrebno oko 370 miliona evra.

Deo sredstava, oko 133 miliona evra, obezbediće država, a deo će stići od kredita. Uporedo s tim radovima, krajem jeseni počinju rekonstrukcija mosta Gazela i radovi na mostu na Adi, koji bi trebalo da budu gotovi do Univerzijade 2009.

Obilaznica oko Beograda s prekidima se gradi 17 godina. Trenutno se radi deonica Dobanovci-Bubanj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potok, za deo od Batajnice do Dobanovaca u toku je revizija idejnog rešenja, a priprema se generalni projekat Bubanj potok-Starčevo.

Za završetak radova, pored kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke, potreban je i državni novac. "Moje zalaganje je da se obezbede stabilni izvori iz sopstvenih prihoda iz Nacionalnog investicionog plana, iz budžeta", kaže direktor Puteva Srbije Branko Jocić.

Izgradnjom beogradske obilaznice, koja je deo evropskog Koridora 10, planirano je rasterećenje saobraćaja sa autoputa i izmeštanje prevoza opasnih materija van grada. U sklopu tih radova, pri kraju su i projekti za rekonstrukciju Gazele i mosta preko Ade.

"Rekonstrukcija Gazele kreće krajem jeseni. Prvo će se raditi na donjoj strani, obnovi stubova i konstrukcije i infrastrukture, a i ti će radovi trajati oko godinu dana. Završni sloj i kolovozi biće poslednja etapa, i to kada bude završen most preko Ade", kaže glavni arhitekta Beograda Đorđe Bobić.

Sređivanje Gazele koštaće oko 32 miliona evra i odvijaće se po etapama, kako, dok traju radovi, saobraćaj ne bi bio blokiran. Razmišlja se i o posebnoj organizaciji saobraćaja kako bi se za vreme rekonstrukcije vozila preusmeravala van centra grada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.