Beograd uvećao davanja za decu bez roditeljskog staranja i decu ometenu u razvoju

Izvor: B92, 17.Jun.2021, 20:26

Beograd uvećao davanja za decu bez roditeljskog staranja i decu ometenu u razvoju

Poslednjim rebalansom budžeta Grad Beograd je izdvojio dodatna novčana sredstva za socijalno ugrožene kategorije stanovništva i time pokazao da nastavlja svoju socijalno odgovornu politiku. Izdvojeno je 100 miliona dinara više za socijalna davanja i to će biti rekordan budžet Sekretarijata za socijalnu zaštitu – izjavio je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

Кako je objasnio, Grad Beograd je uveo novu socijalnu uslugu koja obuhvata organizovanje rekreativnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izleta korisnika Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju. Uvećana je i novčana pomoć koja se dodeljuje deci koja napuštaju domski i hraniteljski smeštaj, kao i novčana pomoć za kupovinu školskog pribora za decu iz socijalno ugroženih porodica.

"Mogu da kažem da Grad Beograd još jednom pokazuje da sprovodi odgovornu socijalnu politiku prema svima. Naime, ovim novinama Grad Beograd nastoji da bar delimično olakša život socijalno ugroženoj deci i deci i omladini ometenoj u razvoju. U planu je organizacija izleta preko Centra dečijih letovališta Beograda, a značajno smo povećali i iznos pomoći deci koja napuštaju institucije domskog ili hraniteljskog smeštaja. Pored toga, povećali smo iznos pomoći za kupovinu školskog pribora za decu iz socijalno ugroženih porodica", rekao je gradonačelnik Beograda Radojičić.

Izmenama i dopunama Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite, korisnicima Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju pruža se mogućnost korišćenja rekreativnih odmora. Rekreativni odmori se mogu realizovati kolektivno ili pojedinačno, u pratnji roditelja/staratelja, a na osnovu procene stručnog tima centra. Izleti traju do sedam dana, najviše dva puta godišnje.

"U okviru rekreativnih odmora, Grad Beograd organizuje i snosi troškove prevoza, obezbeđuje potreban broj pratilaca, smeštaj, ishranu i zdravstvenu zaštitu. Naša deca će imati i organizovane kulturno-zabavne i rekreativne aktivnosti, što je vrlo značajno za njihovu što uspešniju socijalizaciju", dodao je gradonačelnik Radojičić.

On je istakao da je predviđeno da se sadašnji iznos novčane mesečne pomoći za decu i mlade bez roditeljskog staranja sa 50 odsto od prosečne zarade, (i to od dana prestanka usluge domskog i hraniteljskog smeštaja), a najduže u narednih godinu dana poveća do visine iznosa prosečne zarade na teritoriji grada Beograda.

"Ova izmena je bitna jer na ovaj način pomažemo mladima koji izlaze iz sistema socijalne zaštite i koji su navršili 18 godina da se osnaže za samostalan život imajući u vidu da nemaju bližih srodnika koji bi im pomogli u postizanju boljih kompetencija u odnosu na svoje vršnjake. Grad Beograd je tu da brine o njima, da im olakša nastavak školovanja i nalaženje posla", rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, Gradski centar za socijalni rad u Beogradu inicirao je i izmenu odluke u delu koji se odnosi na povremenu jednokratnu novčanu pomoć za troškove nabavke školskog pribora učenicima osnovnih i srednjih škola, čije su porodice korisnici novčane socijalne pomoći, u većem novčanom iznosu od dosadašnjeg.

"Trebalo bi da svako dete ima jednake šanse, pravo da uči i da se dalje obrazuje. Na ovaj način pomažemo i podstičemo decu iz najugroženijih porodica da postižu bolje rezultate u školskim aktivnostima. Briga o mladima je prioritet ovog grada", zaključio je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.