Beograd u junu posetilo 4.000 turista više nego lane

Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 23.Jul.2009, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd u junu posetilo 4.000 turista više nego lane

Prestonicu Srbije u junu je posetilo 4.000 turista više nego u istom mesecu prošle godine, izjavila je danas Tanjugu direktorka Turističke organizacije Beograda Jasna Dimitrijević.



"Posetioci su najviše zainteresovani za razgledanje grada panoramskim autobusom i uvođenje takvih tura je bio pun pogodak", ocenila je Dimitrijević u razgovoru za Tanjugu i podsetila da je glavni grad u prvih pet meseci posetilo više od 216.000 turista.

TOB u svojoj ponudi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ima nekoliko različitih autobuskih tura, a turisti od nedavno imaju mogućnost da Beograd upoznaju iz otvorenog autobusa, koji funkcioniše po principu "Hop on-hop off".

"Kupovinom dnevne karte putnici ostavaruju pravo da se autobusom voze koliko hoće u roku od 24 sata", objasnila je direktorka TOB-a i napomenula da će panoramski autobus saobraćati svakog dana do kraja oktobra.

Druga tura, koja traje oko sat vremena, omogućava turistima da, krstareći gradskim ulicama u otvorenom dvospratnom autobusu, uživaju u interesantoj priči vodiča o istoriji grada, arhitekturi i životu Beograđana.

Dimitrijević je rekla da se turisti mogu odlučiti i za obilazak grada zatvorenim autobusom ili za posetu Dvorskom kompleksu dinastije Karađorđević na Dedinju, u okviru koje je obilazak Kraljevskog i Belog dvora i dvorske kapele posvećene Sv. Andreju Prvozvanom.

"Turisti se često odlučuju i za vožnju brodom, a na raspolaganju im je nekoliko i brodova i destinacija", kazala je Dimitrijević. U ponudi su hidrogliser "Maslačak", koji nema ustaljenu trasu već Dunavom, Savom i Tisom plovi ka destinacijama koje odaberu putnici, brod "Sirona" posetiocima pored redovnih nudi i noćna krstarenja, a za večernje vožnje zadužen je brod Jahting kluba "Kej". "Metro na vodi" svakog dana organizuje krstarenja od Zemuna do Brankovog mosta, a turistički brod "Dunavlje" panoramsko dnevno ili noćno razgledanje glavnog grada uz ručak, odnosno večeru u ribljem restoranu, kao i povremena krstarenja do Beške, Sremskih Karlovaca, Smedereva, Titela, Vinče, Đerdapske klisure, Viminaciuma i Novog Sada.

Prema rečima direktorke TOB - a, tramvajska tura bila je izuzetno posećena i od avgusta će ponovo biti u turističkoj ponudi prestonice. Govoreći o bogatoj turističkoj ponudi, Dimitrijević je izdvojila atraktivno razgledanje Beograda iz vazduha, balonom, za koje treba izdvojiti 90 evra.

"Nešto je skuplje, ali se usplati", istakla je ona, naglasivši da su za vožnju balonom neophodni odgovarajući vremenski uslovi, da nema padavina i da brzina vetra ne prelazi pet metara u sekundi.

Za posetioce koji žele da osete boemsku atmosferu prestonice TOB je organizovao "Rakija turu", koja podrazumeva posetu Rakia barovima i degustaciju šest različitih rakija, uz mezetluke koji pojačavaju njen ukus.

Dimitrijević je podsetila da je turistima svakog vikenda na raspolaganju obilazak arheoloških nalazišta na Beogradskoj tvrđavi, koja je za posetioce u Gornjem gradu otvorila Galeriju "Beogradska tvrđava", Sahat kulu i Rimski bunar. U bočnim prostorima Sahat kule tursti mogu da kupe suvenire, postere i fotografije Beogradske tvrđave, a za posetioce Kalemegdana ovog leta predviđene su i brojne kulturne i muzičke manifestacije, među kojima i svakodnevne izložbe starih zanata i parada vitezova.

Pešačke ture, kroz centralne gradske ulice, Kalemegdanom i starim delom Zemuna su, kako je kazala direktorka TOB -a, u letnjem periodu manje interesantne turistima, prvenstveno zbog izuzetno visokih temperatura.

TOB u zavisnosti od interesovanja organizuje i posete arheološkom nalazištu Vinča sa ostacima velikog neolitskog naselja, koje se nalazi na 14 kilometara od Beograda.

"Postoji i mogućnost organizovanja jednodnevnih izleta van grada, kao što je poseta Nautičkom selu u Surčinu, Manastiru Fenek i etno kućama, gde turisti mogu da uživaju u tradicionalnim srpskim jelima", rekla je Dimitrijevcić.

U okviru "Vinske ture" obilaze se Manastir Grgeteg, Sremski Karlovci, "Vinski podrum" i ergele Salaša "137", dok "Etno-Eko" izlet podrazumeva posetu Muzeju hleba u Pećincima i Prirodnom rezervatu "Zasavica", ali i posetu Novom Sadu i Fruškoj gori. Posetiocima Beograda, koji žele da jednostavno i brzo upoznaju veće gradove u Srbiji, na raspolaganju je muzejski voz "Romantika", koji svakog vikenda vozi do Sremskih Karlovaca, Novog Sada, Palića, Vršca, Požarevca, Smedereva i Vrnjačke Banje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.