Izvor: RTS, 23.Okt.2020, 18:43

Beograd ponovo na listi najzagađenijih gradova sveta, u Smederevu vazduh "jako zagađen"

Glavni i najveći grad Srbije ponovo je u vrhu liste najzagađenijih gradova sveta. Teško se diše i u Valjevu, Užicu, Kosjeriću, Novom Pazaru i Nišu. Podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je najgore u Smederevu, gde je vazduh u kategoriji "jako zagađen".
Podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje pokazuju da je vazduh u Beogradu zagađen, a situacija je takva poslednjih nekoliko dana.

I automatski monitoring kvaliteta vazduha >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Republici Srbiji, koji sprovodi Agencija za zaštitu životne sredine, beleži da je vazduh u glavnom gradu zagađen.
Visoki indeksi PM-10 i PM-2,5 čestica, kao i azot-dioksida, registrovani su na mernim stanicama Stari Grad, Novi Beograd, Vračar i Mostar.
Osim Beograda, prema podacima Agencije, vazduh je zagađen i u Valjevu, Kosjeriću, Užicu, Novom Pazaru i Nišu.
Poslednji podaci pokazuju da je situacija najgora u Smederevu, gde merna stanica beleži jaku zagađenost vazduha.
Beograd se večeras ponovo nalazi visoko na svetskoj listi zagađenih gradova. Glavni grad Srbije je na petom mestu, a ispred njega su Delhi, Lahor, Hanoj i Čengdu, podaci su sajta iqair.com.
Štetan uticaj na zdravlje Najveću štetu na zdravlje ljudi nanose PM-10 i PM-2,5 čestice, koje ulaze i kroz najmanje disajne puteve, stižu do najudaljenijih delova pluća i otežavaju normalnu razmenu gasova. 
PM-10 čestice su smeša dima, čađi, prašine i kiseline uz teške metale. 
Čestice od 2,5 mikrona su najopasnije jer su najmanje. One nastaju sagorevanjem fosilnih goriva - auspusi automobila, grejanje na drva i ugalj. 
Kada je vazduh zagađen, ukazuju stručnjaci, oni koji pripadaju osetljivim grupama mogu da osete zdravstvene tegobe.
Njima se preporučuje da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini.
Zdravim osobama se preporučuje da skrate dužinu i smanje intenzitet napornih aktivnosti, kao i da prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.  

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Beograd treća prestonica na svetu po aerozagađenju, još gore u Čačku i Kosjeriću

Izvor: Danas, 24.Okt.2020, 11:02

Prestonica Srbije u ovom trenutku, prema očitavanjima IQAira, nalazi se na trećem mestu u svetu prema zagađenosti vazduha. Nivo aerozagađenja ovog jutra u Čačku i Kosjeriću je veći nego u Beogradu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.