Beograd kandidat za kulturnu prestonicu Evrope 2020

Izvor: Blic, 16.Maj.2010, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd kandidat za kulturnu prestonicu Evrope 2020

Zamenik gradskog sekretara za kulturu Aleksandar Peković najavio je danas na konferenciji za novinare Gradskog odbora Liberalno demokratske partije da će do kraja godine i formalno biti podneta kandidatura Beograda za kulturnu prestonicu Evrope 2020.godine. Beograd: Kulturna prestonica Evrope 2020?

Prema njegovim rečima, to je prvi strateški projekat u oblasti kulture glavnog grada koji će se odnositi na period od 10 godina, kao integralni deo strategije razvoja Beograda. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Uključiti NVO

Govoreći o elementima projekta, Maršićević je objasnio da se insistira na većem učešću privatnih grupa i nevladinih organizacija čije su inicijative u prethodnim godinama bilevitalniji delovi gradske kulture. Takođe, insistiramo na uvođenju kreativne industrije, istakao je Maršićević, ocenivši da ta grana ima veliki razvojni potencijal.

Na osnovu inicijative usvojene na sednici Skupštine grada 29. decembra 2009.godine, precizirao je Peković, sada smo u fazi formiranja Organizacionog odbora, koji će do kraja godine i formalno podneti kandidaturu.

Projekat obuhvata čitav proces kulturne delatnosti, od planiranja, položaja umetnika, tržišta kulturnih dobara, do načina finansiranja i zakonodavstva, precizirao je Peković, koji će od ponedeljka biti predsednik Organizacionog

odbora.

Gradski odbornik i predsednik Saveta LDP za kulturu i medije Marko Maršićević istakao je da prestonica kulture predstavlja najvažniji evropski kulturni projekat.

Inter rail karte za mlade

Direktor gradske Kancelarije za mlade Kosta Andrić kaže da je Gradski odbor LDP inicijativu Gradskom veću da se u narednih mesec dana podeli 500 Inter rail karata ljudima mlađim od 30 godina.

Na osnovu toga, pokušavamo da uskladimo kulturu Beograda i Srbije sa kulturnim vrednostima Evropske unije, objasnio je Maršićević.

Time bi se, naglasio je Andrić, sredstva koja grad izdvaja za stariju populaciju izjednačila sa izdvajanjima za mlađe građane, a Beograd bi tako postao prvi grad u Srbiji u kojem je "izbrisan taj jaz".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.