Beograd ima oko 7.800 registrovanih narkomana

Izvor: NaDlanu.com, 27.Jun.2013, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd ima oko 7.800 registrovanih narkomana

U Beogradu na svakih 1.000 stanovnika živi pet registrovanih zavisnika od narkotika, odnosno ukupno ih je registrovano 7.805, pokazali su podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje.

U registru su stanovnici svih beogradskih opština, a kad se posmatra broj prijavljenih obolelih na 10.000 stanovnika, najviše zavisnika živi na teritorijama opština Stari grad (84 na 10.000 stanovnika), Vračar (72), Savski venac (64), Palilula (56) i Zvezdara (56), a najmanje u Surčinu (13), Barajevu (18) >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << i Sopotu (20 na 10.000).Podaci koje je obuhvatio populacioni registar obolelih od narkomanije dati su na osnovu stanja na dan 31. decembra 2010. Obrada podataka, zaključno sa 2012. godinom, je u toku, izjavila je danas Tanjugu specijalista socijalne medicine u zavodu dr Ljubinka Marčetić.Ističući da podatak o adresi stanovanja treba uzeti sa rezervom, ona je navela da najviše obolelih živi u centralnim gradskim opštinama.“Primetno je da se povećava broj obolelih koji žive na svim beogradskim opštinama”, rekla je Marčetić, uz napomenu da pre 10 ili 15 godina narkomanija nije bila registrovana u prigradskim opštinama. Ona je dodala da u populacionom registru obolelih dominiraju intravenski narkomani, a zatim oni koji koriste više psihoaktivnih supstanci jer samo oni i traže pomoć lekara.Zavisnost od drugih psihoaktivnih supstanci se gotovo i ne pojavljuje u zvaničnim podacima statistike jer se takve osobe veoma retko javljaju lekaru ili ih lekari ne registruju na odgovarajući način, primetila je dr Marčetić.Izvor: intermagazin

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.