Izvor: B92, 28.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd će se baviti Romima

Beograd -- Grad formira Koordinacioni centar za uključivanje Roma, koji će pratiti njihovu socijalizaciju na području Beograda.

To će se posebno odnositi na obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo i stanovanje. Rešenje o formiranju Koordinacionog centra doneo je gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović.

Bogdanović je rekao da će zadatak tog tela biti i da usaglašava sve aktivnosti unutar pojedinih projekata, koordinira aktivnosti gradske uprave i javnih preduzeća, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao i da učestvuje u izradi lokalne strategije za uključivanje Roma i kontroliše njeno sprovođenje. Kako je rečeno, koordinator centra biće Živorad Mitrović, a pravne poslove obavljaće Svetozar Bakočević iz Sekretarijata za imovinsko-pravne poslove i građevinsku inspekciju.

Podsetimo, Skupština Beograda nedavno je odustala od odluke da kontejnere za stanovanje, namenjene Romima koji žive u kartonskom naselju ispod mosta Gazela, postavi u bloku 45 nakon što su stanari naselja Dr Ivan Ribar više dana protestovali protiv izgradnje kontejnera. Plan je bio da kontejneri budu privremeni, a da se za nekoliko godina izgrade socijalni stanovi.

Prema rečima lokalnih stanara, oni su najviše zabrinuti zbog pada vrednosti njihove imovine i nehigijene Roma, ali kažu da nisu rasisti. Oni, takođe, predlažu da se Romi ravnomerno rasele u sve beogradske opštine. Više pravnika je takav stav ocenilo kao rasizam i diskriminaciju.

Sami Romi rekli su da njih niko o tome nije obavestio, ali da bi im, zbog uslova u kojima žive, svaka promena bila dobrodošla. Među njima brojne su i izbeglice sa Kosova.

Šta kaže statistika

Prema podacima, romska populacija jedna je od najmlađih u Beogradu, ali ovu zajednicu karakterišu i veliki procenat nezaposlenih, nepovoljna obrazovna struktura i loši uslovi života, pokazuju podaci gradskog Zavoda za informatiku i statistiku.

Romska zajednica čini 1,2 odsto ukupnog stanovništva Beograda, prema popisu. Ipak, demografi procenjuju da je romska populacija u glavnom gradu znatno brojnija, jer se neki izjašnjavaju kao Srbi, Muslimani ili Albanci, a neki verovatno nisu ni popisani ili imaju prebivalište u drugim delovima zemlje.

Veliki broj Roma živi u "divljim" i nehigijenskim naseljima, bez struje, vode i ostalih preduslova za normalan život. Zato su u tim naseljima česte i nesreće, koje ponekad imaju tragičan ishod. Najviše ovakvih naselja ima na teritoriji opštine Zemun, ali ih ima i na Čukarici, Paliluli, Novom Beogradu, Zvezdari. Poslednjih godina uočljiv je i priliv romskog stanovništva sa Kosova i južnih delova centralne Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.