Beograd: Poskupljuju prevoz i grejanje?

Izvor: BKTV News, 12.Sep.2012, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd: Poskupljuju prevoz i grejanje?

Do kraja godine Beograđane očekuju više cene prevoza, ali i toplih radijatora. Grad će, kako je najavljeno, sprečiti da dođe do povećanja cena ostalih usluga u okviru Infostana
Već početkom narednog meseca grejanje i prevoz mogli bi da poskupe za oko 20 odsto i to sve zbog rasta cene energenata na tržištu, dok će komunalne usluge poput vode, smeća, odnosno svega što se nalazi na zajedničkom računu “Infostana” ostati nepromenjene.
Svi popusti za socijalno ugrožene >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << kategorije važiće i dalje, a cene prevoza za nezaposlene, studente, penzionere i sve ostale povlašćene kategorije, takoće se neće menjati. “Bus plus” karte će po novoj, skupljoj tarifi, praktično će plaćati samo stalno zaposleni i korisnici pojedinačne karte. Beograd će nastaviti dotiranje svakog meseca GSP sa oko 520 miliona dinara, kako sugrađani ne bi plaćali ekonomsku cenu karata.
Grad je, kako je ranije priznao i sam gradonačelnik Dragan Đilas, prinuđen da podigne cene gradskog prevoza jer i dok ona stoji na istom mestu, cene goriva neprestano rastu. I nedavna odluka Ministarstva finansija o povraćaju akciza GSP neće nažalost mnogo pomoći s obzirom da se po litru vraća 2,5 dinara. Od poslednje promene cene prevoza koja je bila još u januaru 2011. gorivo je poskupelo za gotovo 40 odsto, dakle, znatno više od ta 2,5 dinara.
Više cene energenata, mazuta i gasa, po svemu sudeći dovešće i do poskupljenja grejanja, ali će, kako saznajemo, u gradskoj upravi voditi računa da ne pređe 100 dinara po kvadratu, odnosno nekih desetak posto.
Grejanje je poslednji put poskupelo u novembru prošle godine za 7,5 odsto, a već tada to nije bilo dovoljno jer je nova cena bila bazirana na ceni gasa od 43,93 dinara i mazutu od 51 dinar. Posle poskupljena, cena grejanja je iznosila 89,95 dinara po metru kvadratnom. U međuvremenu je cena mazuta povećana za više od 30 odsto i dalje raste, a znatno je povećana i cena gasa.
Svestan teške ekonomske situacije, Grad će insistirati da skok ne bude veliki, ali i da zbog novog udara na džep sugrađana ne dođe od poskupljenja vode, smeća i ostalih usluga Infostana.
Izvor: Vecernje Novosti
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.