Beloglavi sup iz Srbije spasen u Izraelu

Izvor: Politika, 12.Jan.2012, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beloglavi sup iz Srbije spasen u Izraelu

Ptica iz rezervata „Uvac”, koja je pronađena ranjena, puštena u divljinu

Posle dva meseca uspešnog lečenja u jednoj izraelskoj klinici beloglavi sup „srpskog porekla” pre dva dana pušten je u divljinu. Njegovom prvom letu po „izlasku” iz bolnice prisustvovali su i predstavnici ambasade Srbije u ovoj bliskoistočnoj zemlji. Prema poslednjim informacijama ptica je već primećena na hranilištu u jatu svojih izraelskih „rođaka”.

Kako je za „Politiku”objasnio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dr Saša Marinković iz Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković” beloglavog supa je 13. novembra 2011. godine u lošem stanju pronašao Izraelac Moran Bakiš, i preneo u bolnicu Israeli Wildlife Hospital (IWH).

– Tamo je utvrđeno da je sup ustreljen, i nakon snimanja rendgenom ustanovljeno je da ima veliku količinu sačme u telu. Oporavak posle operacije nastavljen je u centru za reprodukciju i reintrodukciju beloglavih supova Hai-Bar Carmel N.R. – ispričao je dr Marinković tok lečenja nesrećne ptice i dodao da je ovo treći sup koji je spasen međunarodnom saradnjom.

– Prvi je bio sup po imenu Lala koji je na Uvac vraćen iz Crne Gore 2009. godine, a godinu dana kasnije stigao je i Pera koji se oporavljao u bolnici za ptice u Atini – istakao je Marinković.

Da je reč o supu sa Uvca ustanovljeno je uz pomoć markice na krilima kojim su stručnjaci obeležili ptice.

Prema rečima našeg sagovornika slučajevi ranjavanja beloglavih supova su vrlo retki. Ipak, nađe se poneki lovac koji ignoriše međunarodne sporazume kojima se štite ptice lešinari.

Tako je, početkom devedesetih godina, na teritoriji uvačkih jezera ostalo svega 12 jedinki beloglavog supa. Danas je, kako tvrdi Marinković, na Uvcu prava gužva.

– Registrovali smo 160 parova, odnosno oko 600 ptica u jatu i time smo prepoznati kao zemlja sa najvećom populacijom beloglavih supova na Balkanu. Zbog prenaseljenosti uvačkog rezervata odlučili smo da ove ptice naselimo i na Staru planinu, s koje su pre oko 60 godina istrebljeni – priča Marinković.

Inače, Izrael je jedna od najčešćih destinacija naših beloglavih supova. Međutim, prošle godine jedan mladunac se otisnuo čak do Jemena. S obzirom na to da mu je „roditeljski dom” udaljen 3.500 kilometara od južne države Arabijskog poluostrva, let ovog mladunca smatra se najdužim od svih putovanja beloglavih supova sa ovih prostora. Ove ptice najradije odlaze na Mediteran i to najčešće u Grčku, Italiju i Španiju, a najsevernija destinacija koju su posetili je Estonija.

V. Dugalić

objavljeno: 13.01.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.