Izvor: TangoSix.rs, 07.Dec.2022, 12:02

Bell Textron dobio ugovor za razvoj letelice koja će zameniti helikopter Black Hawk

Kako prenosi Defence News, kompanija Bell Textron pobednik je nadmetanja američke armije (US Army) u programu Future Long-Range Assault Aircraft (FLRAA), što je najveća odluka o nabavci helikoptera ovog vida američkih oružanih snaga u proteklih 40 godina. Ugovor za razvoj sledeće generacije helikoptera mogao bi na kraju vredeti do 1,3 milijarde dolara, a nova letelica trebalo da od oko 2030. godine počne da zamenjuje otprilike oko 2.000 višenamenskih >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << helikoptera Black Hawk.
Nova letelica FLRAA neće služiti kao zamena jedan za jedan za postojeće avione, ali će preuzeti uloge Crnog Jastreba, dugogodišnjeg ‘‘radnog konja‘‘ vojske za dovođenje trupa na i oko bojnog polja. Razvoj inženjeringa i proizvodnje, kao i faza početne maloserijske proizvodnje mogli bi da vrede oko 7 milijardi dolara. Ako se kupi „potpuni komplet“ koji važi tokom čitavog životnog veka flote, program bi mogao da okvirno vredi oko 70 milijardi dolara, uključujući potencijalnu inostranu vojnu prodaju, rekao je medijima 5. decembra izvršni oficir armijskog programa za avijaciju, general-major Rob Bari koji je dodato da će kompaniji Bell-Textron biti dodeljen ugovor vredan 232 miliona dolara što će kompaniji omogučiti da u narednih 19 meseci nastavi rad na preliminarnom dizajnu letelice i da do 2025. prikaže virtuelne prototipove.
U takmičenju programa FLRAA je osim Bela sa svojom letelicom V-280 Valor, učestvovao i konzorcijum Sikorski i Boing sa svojim helikopterom SB-1 Defiant X. Projektanti oba tima imala su zadatak da letelica ima iste gabarite kao helikopter Black Hawk. Razvoj konvertoplana V-280 započet je septembra 2013. godine, prvi let izvršen je 18. decembra 2017. godine i u suštini je ova letelica predstavljala samo tehnološki demonstrator za ispitivanja. Pre nego što će letovi V-280 biti prekinuti juna 2021. godine, testovi su pokazali njegovu veliku pokretljivost pri malim brzinama, veliki dolet na krstarećim brzinama, a dostignuta je i maksimalna krstareća brzina od skoro 565 km/h.
Preteče programa FLRAA bili su planovi odnosno inicijativa Future Vertical Lift (FVL) pokrenuta 2009. godine za razvoj zamena nekoliko osnovnih tipova helikoptera američke armije (OH-58 Kiowa, UH-60 Black Hawk, AH-64 Apache, CH-47 Chinook), a iz njega je proizišao program Joint Multi-Role (JMR) Medium koji predviđa razvoj letelice za zamenu UH-60 i AH-64, i čiji je tehnološki demonstrator bio konvetroplan V-280.
Američka armija želi da FLRAA bude sposoban da leti 4.522 km (2.810 milja) bez dopunjavanja goriva (pri tom je minimalan zahtev 3.195 km), ali i da bude dovoljno okretan za prebacivanje trupa u opasna žarišta. Drugi željeni zahtevi koje FLRAA treba da zadovolji su borbeni radijus 560-830 km bez tankanja gorivom, maksimalna stalna krstareća brzina 520-611 km/h, mogućnost prevoza 8 do 12 osoba, nosivost unutrašnjeg tereta 2.400 kg ili nosivost poda transportne kabine od 1.500 kg/m2.
The post Bell Textron dobio ugovor za razvoj letelice koja će zameniti helikopter Black Hawk appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.