Beli telefon Ministarstva zdravlja

Izvor: Blic, 06.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beli telefon Ministarstva zdravlja

Za nepuna tri meseca otkako je uspostavljen beli telefon Ministarstva zdravlja, građani Srbije postavili su ukupno 699 pitanja od koji je 316 telefonom, a 383 SMS-om i na njih dobili odgovore stručnjaka Ministarstva poštom i SMS-om. Najčešća pitanja odnose se na zdravstveno stanje, lečenje određenih bolesti, kao i način dobijanja bolesti, ali iz Ministarstva poručuju da se za takve odgovore treba obratiti izabranom lekaru.

Odgovori koje su građani dobili poštom ili SMS-om >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odnose se na opšte informacije o sticanju zdravstvenog osiguranja, vantelesnoj oplodnji, proceduri za dobijanje zdravstvenih knjižica, ceni lekova i gde se mogu kupiti. Neretka su i pitanja koja se odnose na zapošljavanje u zdravstvenim ustanovama. Interesantno je da pitanja o korupciji i žalbe na stručnost medicinskog osoblja ima manje od 1 odsto.

Jedno od najčešćih pitanja građana odnosi se na pravo lečenja u inostranstvu o trošku zdravstvenog osiguranja. Stručnjaci Ministarstva zdravlja na ta pitanja odgovaraju da nisu nadležni za upućivanje na lečenje u inostranstvo, već Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO).

- Zakonom o zdravstvenom osiguranju, stručne službe RZZO odlučuju o upućivanju osiguranika na lečenje u inostranstvo u skladu sa pravilnikom za tu oblast. Pravilnik je objavljen u „Službenom glasniku" 44/07 i njime su propisani uslovi, način i postupak, vrste oboljenja, stanja i povreda za koje se može odrediti lečenje u inostranstvu. Telefon za sve informacije na ta pitanja je 011/2658-986 - kaže se u odgovoru na ta pitanja.

Drugo najčešće pitanje koje zanima građane odnosi se na veštačku oplodnju, a najčešće glasi: „Imam li prava na refundiranje troškova vantelesne oplodnje koju sam izvršila u državnoj ustanovi?".

- Nemate pravo na refundaciju troškova, osim ako su vam naplatili prvi pokušaj, a ušli ste u program biomedicinski potpomognute oplodnje (BMPO) koju finansira RZZO. Odluka o uslovima BMPO na teret budžeta doneta je u julu 2006. Prema tim uslovima, pravo na jedan pokušaj BMPO imaju žene koje nisu rađale i nemaju žive dece do napunjenih 38 godina, koje imaju neplodnost organskog porekla, dugotrajnu neplodnost neotkrivenog uzroka, kao i muškarci sa svim oblicima supfertilnosti čiji je rezultat neuspešno prethodno lečenje bračne neplodnosti.

Odluku o uključivanju u program vantelesne oplodnje donose komisije koje formiraju ustanove u kojima se sprovodi program BMPO. Ministarstvo nije nadležno za davanje novčane pomoći za lečenje osiguranika jer sredstva za te potrebe nisu predviđena Zakonom o budžetu za 2008. godinu, kaže se u odgovoru Ministarstva zdravlja.

Treće po redu najčešće postavljeno pitanje je o pravu na naknadu zarade iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, a evo kako stručnjaci Ministarstva odgovaraju.

- Zakonom o zdravstvenom osiguranju propisano je da pravo na naknadu zarade imaju osiguranici koji su privremeno sprečeni za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće. Visina te naknade iznosi 65 odsto od osnova za naknadu zarade i obezbeđuje se iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i iz sredstava poslodavaca.

Za odgovore na pitanja kao što su: „Pojavila su mi se dva mala crvena mladeža na licu, šta da radim?" ili „Pritisak mi je uravnotežen, da li treba da prestanem sa uzimanjem lekova" , stručnjaci Ministarstva zdravlja upućuju građane da se jave svom izabranom lekaru u Domu zdravlja, kao i za sva ostala koja se odnose na zdravstveno stanje, dijagnostičku proceduru i lečenje.

Kako postaviti pitanje

Broj belog telefona je 0700/111-700 otvoren je 24 sata, a poziv košta koliko i lokalni telefonski razgovor. Pitanja se mogu postaviti i SMS-om na broj 3233 u formatu: MZ(razmak)tekst pitanja, koji treba da ima manje od 160 karaktera. Odgovor na SMS nije duži od 60 karaktera, ali je duži kada se pitanje postavi telefonom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.