Bela stena, očaravajuća i opasna

Izvor: RTS, 05.Avg.2019, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bela stena, očaravajuća i opasna

Kupalište Bela stena svakog leta mami veliki broj Beograđana. Mnogi i ne znaju da se na ovoj plaži kupaju na svoju odgovornost, a oni koji znaju, ne mare.
Nasred Dunava – plaža poput morske, čija plitka voda već godinama privlači kupače. Bela stena se nalazi oko 12 kilometara od centra grada.

Naselje ima oko 400 kuća, a vikendom na plaži bude više stotina ljudi. Ne obaziru se na to >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što nije obeležena i nema spasioce.
"Od 365 dana ja sam ovde 300. Kupam se svaki dan. Ovde je sve plitko. Nema bojazni. I mala deca se ovde kupaju", pričaju građani.
Kažu da su im dva panja i nanos koji je voda nanela već 15 godina orijentir za bezbednost dece prilikom kupanja, jer tu je voda do kolena.
Smatraju da je ovde bezbednije i čistije nego na bazenima.
"Godinama smo tu. Nismo imali nikakvih problema. Ni bolesti nekih, ni pečata zaraza i to. Dunav je čistiji, po mom mišljenju, od svakog bazena", kažu kupači.
Ipak, nije sve idealno. Kada voda naiđe, ljudima pravi probleme.
"Svake četvrte godine dolazi voda i po kućama ulazi voda. Onda se ljudi snalaze, dižemo stvari gore na sprat i tako", kaže jedan kupač.
Iako deluje bezbedno, rizik za kupače postoji, jer se i kod ove rečne ostrvske plaže vodeni tok deli na dva dela i ubrzava.
"U odnosu na kupališta koja se nalaze na Savi, ovo se nalazi na Dunavu, gde je veća vodena masa i gde je brži vodeni tok. Samim tim to je opasnije za same kupače", kaže Dejan Đurović, stariji instruktor ronjenja Žandarmerije.
U slučaju da se kupaju sa leve i desne strane samog kupališta Bela stena, kupači moraju biti posebno oprezni, jer ih voda može odneti, upozorava Đurović. Tu je, kako kaže, vodeni tok malo brži i voda ih može odneti s desne strane na splavove ili s leve u vodeni tok.
Ovuda često prolaze brodovi, čamci i skuteri. Plovila se često nasukaju u plićak, pa mogu da se prevrnu.
"U poslednjih 10 godina, bilo je više slučajeva gde su se plovila nasukala na peščani sprud Bele stene. Od toga su se dva slučaja završila fatalno", kaže Đurović.
Očaravajuća, ali i opasna. Možda je najbolje da tako opišemo nelegalna kupališta. Iako predstavljaju raj za posetioce tokom vrelih dana, topao savet im je da budu oprezni.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.