Baza „Cepotina” biće srpski „Bondstil”

Izvor: Politika, 18.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baza „Cepotina” biće srpski „Bondstil”

Uz administrativnu liniju prema Kosmetu gradi se objekat za više stotina vojnika

Cepotina – Veoma sam zadovoljan dinamikom i kvalitetom radova koje građevinski radnici izvode na objektima koji će se nalaziti u okviru vojne baze „Cepotina” kod Bujanovca. Očekujem da radovi na izgradnji budu okončani do kraja jeseni, odnosno do početka zime. Ovo je, između ostalog, juče nakon obilaska gradilišta na vojnoj bazi „Cepotina” kod Bujanovca >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rekao Dragan Šutanovac, ministar odbrane Srbije, i dodao da je reč o najsavremenijem objektu koji se prostire na 35 hektara i da će izgradnja koštati 1,3 milijarde dinara.

U bazi će biti smešteno više stotina pripadnika Četvrte brigade Kopnene vojske Srbije. Kako je nakon obilaska gradilišta rekao ministar Šutanovac, sasvim je izvesno da će srpski „Bondstil” biti završen na vreme i da će to biti najsavremeniji vojni objekat izgrađena na jugu Balkana.

Odgovarajući na pitanje da li će se, kako je prvobitno bilo predviđeno, i policija, odnosno Žandarmerija naći u ovoj bazi, ministar Šutanovac je odgovorio da predstoje razgovori o toj mogućnosti.

– U toku je izgradnja komande i savremene ambulante. U bazi će biti stambeni i drugi objekti, poligoni za obuku i sportski tereni. Umesto montažno-demontažnih grade se objekti od čvrstog materijala – kaže ministar Šutanovac.

Izgradnja najveće srpske vojne baze prekinuta je zbog nedostatka novca u decembru 2005. godine. Tada je žicom ograđeno gradilište počelo da zarasta u travu i korov. Ponovnom aktiviranju gradilišta najviše su se obradovali pripadnici Četvrte brigade. Inače, za zakup objekta „Zastave” u Bujanovcu, u kojem su smešteni pripadnici ove brigade, Vojska Srbije svakog meseca plaća oko 200.000 dinara.

Odluka o izgradnji baze doneta je nakon nemira na jugu Srbije, kada je takozvana Oslobodilačka vojska Bujanovca, Preševa i Medveđe zaposela veći deo teritorije i izvela brojne napada na naše združene snage bezbednosti. Baza „Cepotina” nalazi se na uzvišenju koje omogućava kontrolu državne granice sa Makedonijom i nadgledanje administrativne linije sa Kosmetom. Bilo je predviđeno da to bude vojnopolicijski kompleks za smeštaj vojske, policije i Žandarmerije, ali je MUP odustao od učešća u izgradnji.

Pojedini albanski političari protive se izgradnji baze, dok Srbi smatraju da će njena izgradnja biti garant mira i bezbednosti na ovim prostorima. Albanski politički lideri, među kojima je i Riza Halimi, lider Partije za demokratsko delovanje i narodni poslanik, smatraju da pripadnici multietničke policije mogu da zadovolje bezbednosne potrebe i odgovore svim izazovima na ovom području. Neki pak, poput lidera PZP-a, zahtevaju veće prisustvo međunarodnih faktora. U javnim nastupima albanski političari nemaju primedbe na odnos pripadnika Vojske Srbije prema lokalnom albanskom stanovništvu. Naime, poslednjih nekoliko godina vojnici i starešine vranjskog garnizona pod komandom pukovnika Milosava Simovića, grade puteve, vodovode i druge objekte i pružaju druge vidove pomoći u KZB. Pripadnici Četvrte brigade Kopnene vojske uspešno sarađuju sa predstavnicima multinacionalne brigade „Istok”, komandom Kfora i Unmika, što dokazuje i nedavni zajednički sastanak u Vranju.

--------------------------------------------------------------------------

Neće biti blickriga na Kosmetu

Odgovarajući na pitanje novinara da li su Srbi na Kosmetu sigurni jer postoji sumnja da će se desiti „blic krig” (munjeviti rat) ministar Šutanovac je rekao da je prošlo šest meseci od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosmeta što svakako, kao ni potpisivanje sporazuma Umnika sa Euleksom ne doprinosi rešavanju krize. Mi odlično sarađujemo sa Kforom i na osnovu raspoloživih podataka ne može se desiti „blickrig” tako da nema potrebe za angažovanje vojske ili bilo kakve druge vojne formacije.

A. Davinić

[objavljeno: 19/08/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.