Batine su prevaziđene kao način vaspitanja

Izvor: Blic, 28.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Batine su prevaziđene kao način vaspitanja

Nekada davno, telesno kažnjavanje smatralo se normalnim u svim delovima sveta i u različitim situacijama – od zatvora do kuće, u vojnim jedinicama, bolnicama za mentalno obolele, čak i na radnim mestima – ljudi su bili telesno kažnjavani zbog raznih vrsta prekršaja ili bez razloga.



Srećom, vremena su se promenila. Čak i najmanji šamar uči decu da je nasilje prihvatljiv oblik rešavanja konflikata. Udaranjem dece se ne pokazuju ispravni modeli ponašanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i društvene interakcije, niti im se pruža mogućnost da nauče tehnike koje bi ih pripremile za budućnost. Postoje pozitivni načini da se nauče, vaspitaju ili disciplinuju deca koji su daleko bolji za njihov razvoj. Međutim, kada ipak dođe to toga, društvo koje toleriše udaranje dece je jednostavno društvo koje toleriše nasilje.

Danas, Savet Evrope poziva svih svojih 47 članica da zabrane telesno kažnjavanje. Osamnaest zemalja je to već učinilo, predvođene Švedskom sedamdesetih godina prošlog veka, kada je ovakav kontraverzni korak bio propraćen merama koje roditelje uče veštinama pozitivnog roditeljstva. Ove tehnike uključuju davanje saveta roditeljima kako pravilno postupati sa decom u zavisnosti od njihovog uzrasta, pokazujući im kako se razgovorom prevazilaze problemi sa decom i pomažući im da stvore disciplinu zasnovanu na podršci lepog ponašanja.

Savet Evrope želi da vidi da sve članice prihvate ovaj model. Kako bi ovo postigli, pre nekoliko godina smo započeli kampanju ,,Gradimo Evropu sa i za decu”. Mi više ne želimo da se deca smatraju mini-bićima sa mini-pravima. Želimo da vidimo da se sprovodi veliki broj već postojećih zakonskih akata - uključujući Konvenciju UN o pravima deteta. Želimo da deca znaju da su i ona zakonom zaštićena od nasilja i nepravde.

U ovom trenutku, dete – malo i ranjivo - ima manje zaštite od odrasle osobe. Na vladama je da zakonom zabrane sve oblike nasilja nad decom i uvedu pozitivno roditeljstvo, kao i da se roditeljima i starateljima omogući učenje pozitivnih tehnika i gajenje pozitivnih odnosa u porodici. Svako od nas mora da se suprotstavi telesnom kažnjavanju; decu treba štititi i brinuti o njima, a ne kažnjavati.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.