Izvor: B92, 28.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Batina nije iz raja izašla

Beograd -- Nasilje nad decom nije novi problem u Srbiji, već je sada samo vidljiviji, smatraju stručnjaci.

Nasilje je sada vidljivije zbog procesa koji su pokrenuti u društvu, ocenjuju predstavnici države i nevladinih organizacija. Oni apeluju na građane da prijave sve sumnjive slučajeve nasilja u porodici, upozoravajući da je to njihova dužnost.

Krizni telefon za žrtve seksualnog nasilja Incest trauma centra jeste 011/446 13 32 i otvoren je 24 sata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Nasilje nad decom uglavnom se ne prijavljuje, a specifičnost je da je u Srbiji nasilje društveno prihvatljivo, o čemu svedoči izreka "batina je iz raja izašla", kaže ministar zdravlja i predsednik republičkog Saveta za prava deteta Tomica Milosavljević: "Neka se svako preispita sebe, da li je nekada dete povukao za uvo. I to je nasilje... Dok to ne priznamo reagovaćemo samo kad se dese tragični slučajevi".

Žrtve su izložene dugotrajnim sudskim postupcima, što pokazuje slučaj vladike Pahomija. U tomslučaju su zlostavljana deca već peti put morala da svedoče o sopstvenom zlostavljanju, što je, prema rečima stručnjaka, takođe vrsta nasilja na žrtvama. Na okruglom stolu je ocenjeno i da je najmanje učinjeno da se zaštiti žrtva u krivičnom postupku.

Nadležna ministarstva najavljuju da bi do kraja septembra trebalo da bude završena nacionalna strategija za borbu protiv nasilja u porodici, kao i nacrt zakona o dečjem ombudsmanu.

Francuski slučaj

Za razliku od Srbije, gde je maksimalna kazna za izvršenje bludnih radnji nad maloletnicima tri godine zatvora, u Francuskoj je juče donesena presuda od 28 godina zatvora za Filipa V, koji je, zajedno sa svojim sinom i bivšom partnerkom, zlostavljao desetine dece. Njegov sin Patrik je osuđen na 18, a njegova bivša partnerka Patriša na 16 godina zatvora. Ovaj slučaj šokirao je francusku i svetsku javnost svojom brutalnošću.

Suđenje je trajalo četiri i po meseca, a trojka je optužena za veliki broj zlostavljanja dece, od kojih su mnoga u to vreme bila bebe. Kako se čulo na suđenju, 45 dece starosti od 6 meseci do 14 godina zlostavljali su njihovi roditelji ili poznanici tokom 1999. i 2000. godine. U nekim slučajevima, deca su seksualno iskorišćavana u zamenu za manje količine novca, cigarete ili alkohol. Većina optuženih, starosti od 27 do 73 godine, nezaposleni su i žive od socijalne pomoći u socijalnim stanovima u jednom francuskom gradiću.

Pirotski slučaj

U Opštinskom javnom tužilastvu u Pirotu saopšteno je da se za sada neće proširivati istragu protiv vlasnika i trenera Ženskog fudbalskog kluba Pirot, Bratislava Mitrovića, koji je osumnjičen da je izvršio krivično delo obljube nad 13-ogodišnjom devojčicom.

Saopšteno je i da nema sličnih prijava od drugih roditelja devojčica koje su trenirale u njegovom klubu. Zamenik opštinskog javnog tužilastva Sonja Nešić objasnila je da se u ovom slučaju ne radi o silovanju i da je za krivično delo obljube za koje se tereti Mitrović, bitan element to što je devojcica mlađa od 14 godina tj. što se ona smatra detetom.

Policija je saopštila da je Mitrović u više navrata izvršio protivprirodni blud nad njom, a potom je obljubio i deflorisao u svom automobilu. Majka devojčice izjavila je da je njena kćerka te večeri dosla kasno kući i da je bila uznemirena. "Praktično na silu priznala je šta se dogodilo u kolima njenog trenera i počela da plače", izjavila je njena majka.

Potom je u pratnji roditelja slučaj prijavila policiji. U Mitrovićevom klubu trenira oko 40 devojčica, a u Pirotu se priča da je često posle treninga članice kluba vozio kući.

Osumnjicenom Mitroviću određen je jednomesečni pritvor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.