Barać: Još nema informacija iz Tužilaštva o Luci Beograd

Izvor: Blic, 08.Jun.2010, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barać: Još nema informacija iz Tužilaštva o Luci Beograd

Tužilaštvo za organizovani kriminal još nije Savetu za borbu protiv korupcije dostavilo informacije povodom krivičnih prijava koje je Savet podigao protiv 17 lica zbog sumnje da su u nezakonitom postupku preuzimanja akcija Luke Beograd naneli državi štetu od najmanje 21 milion evra, izjavila je danas predsednica tog tela Verica Barać.

"Nismo i ne možemo da dajemo Tužilaštvu rok, jer ono ima svoje rokove i postupaće prema svom planu rada", rekla je Barać Tanjugu, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i naglasila da će Savet, ukoliko se Tužilaštvo ne izjasni u "razumnom roku", objaviti krivičnu prijavu sa svom dokumentacijom koju ima.

Barać je rekla da Savet ne želi da vrši bilo kakav pritisak na Tužilaštvo i da zbog toga to telo nije davalo druge informacije o prijavama i dokumentaciji.

Ona je navela da ne zna odakle se u medijima pojavio sadržaj prijave, ali je dodala da sve što piše u dokumentaciji, piše i u izveštaju koji je Savet dostavio vladi i Tužilaštvu pre dve godine.

Savet za borbu protiv korupcije saopštio je prošle sedmice da je podneo krivičnu prijavu protiv 17 lica zbog sumnje da su tokom 2005. godine u nezakonitom postupku preuzimanja akcija Luke Beograd državi naneli štetu od najmanje 21 milion evra.

Kako je navedeno, uz krivičnu prijavu predati su dokazi o "nezakonitom postupanju nadležnih institucija i odgovornih lica u tim institucijama prilikom preuzimanja akcija Luke Beograd, iz kojih se vidi da su osumnjičeni, umesto da zaštite interese države, sakrili informacije o stvarnoj vrednosti akcije, koja je prema proceni vredela približno 23 evra".

Uprkos činjenici da su znali stvarnu vrednost, akcije Luke Beograd prodate su preduzeću "Vorldfin" iz Luksemburga po ceni od devet evra, pa su mali akcionari dobili iznos manji od jedne polovine tržišne vrednosti akcije, istakao je tada Savet.

Savet je Tužilaštvu predao obimnu dokumentaciju koja ukazuje na čitav niz drugih nezakonitosti u postupku preuzimanja akcija Luke Beograd, koja spada u opšta dobra na koja se primenjuju odredbe Zakona o koncesijama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.