Banja pored Tise

Izvor: Politika, 21.Dec.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banja pored Tise

Mađarska kompanija „Akvaprofit” ulaže trideset miliona evra u izgradnju velikog zdravstvenog, turističkog i sportskog kompleksa u Bečeju

Bečej – Zahvaljujući izdašnim izvorištima lekovite geotermalne vode, Bečej će najduže za dve godine postati šesto banjsko lečilište u Vojvodini. Ovde će, naime, mađarska kompanija „Akvaprofit“ već na proleće početi da gradi prostrani zdravstveni, turistički i sportski kompleks – „Vital spa“, koji će koštati >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << više od trideset miliona evra. Projekat su podržali vlade AP Vojvodine i Mađarske, kao i lokalna samouprava, o čemu je upravo potpisan i ugovor sa glavnim investitorom. 

Kako ističe Peter Knezi, predsednik opštine Bečej, reč je o „grinfild“ investiciji koja će obezbediti preporod ove varoši na obali Tise, ali i okoline. Samo tokom izgradnje ovog kapitalnog objekta biće zapošljavan veliki broj radnika domaćih građevinskih preduzeća i njihovih kooperanata, a kada sve bude završeno – kaže naš sagovornik – računa se na najmanje 200 novih radnih mesta.

Petar Udud, generalni direktor „Akvaprofita“ i idejni tvorac ovog projekta, navodi da će se u okviru novog banjsko-rekreativnog kompleksa u Bečeju nalaziti hotel sa 200 soba, centar za zdravstveni turizam i fizikalnu terapiju, „velnes“ centar, akvapark, sportski tereni, dvorane za konferencije...

– Ako se imaju u vidu i potencijali reke Tise, uz nekoliko izvora geotermalne vode, Bečej ima izuzetne resurse i mogao bi da izraste u zapažen turistički centar regiona. Želimo da osiguramo održivi koncept razvoja banje i hotela, kao i svih pratećih sadržaja. Obezbeđen je novac za njihovu izgradnju, a već razmišljamo i o novim investicijama na ovom prostoru – rekao je generalni direktor „Akvaprofita“, istakavši da je ova kompanija lider u istraživanju i korišćenju geotermalnih voda u Mađarskoj, ali i „čitavom panonskom basenu“.

Bečejci već uveliko razmišljaju i o obnovi keja na Tisi, prevodnice na Velikom bačkom kanalu, izgrađene pre više od dva veka, obližnjih salaša, „Goranskog parka“, gradskog stadiona, kako bi se unapredila ukupna turistička ponuda ovog dela Vojvodine. Uz to, računa se i na otvaranje privatnih pansiona, specijalizovanih prodavnica za prodaju domaće zdrave hrane, suvenira, ručnih radova. Sve pobrojano i „mnogo šta još“, smatra predsednik opštine Bečej, doprineće da, uz „Vital spa“ banju, ovaj kraj doživi puni procvat „i da se vrate svetliji tonovi na socijalnoj karti ove sredine“.

P. Koprivica

objavljeno: 22.12.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.