Banja bez „Mira” i gostiju

Izvor: Politika, 04.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banja bez „Mira” i gostiju

Otkako je zakupac hotela koji je bio stožer turizma ruinirao nekada reprezentativno lečilište, presahli su prihodi i za sve žitelje Zvonačke banje koji su ulagali u ovdašnje smeštajne i ugostiteljske objekte

Pirot – Zvonačka banja, nekada jedna od najposećenijih banja na jugoistoku Srbije, koja se nalazi na svega tridesetak kilometara od Pirota, gotovo da je potpuno opustela. Od hotela „Mir”, koji je bio stožer ovdašnjeg banjskog turizma, ostale >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su samo zidine: ovo zdanje je pirotsko UTP „Srbija” pre tri godine izdalo u zakup Radosavu Zdravkoviću, vlasniku preduzeća „Hram Teodora Kecman”. Lane u septembru, Zdravković je uz krivičnu prijavu priveden istražnom sudiji Opštinskog suda u Babušnici pod sumnjom da je izvršio zloupotrebu službenog položaja, kao i krivično delo krađe i uništenja i oštećenje tuđih stvari, čime je pribavio protivpravnu imovinsku korist od oko 1.650.000 dinara.

Prema navodima policije osumnjičeni je kao zakupac hotela „Mir” u oktobru 2006. bez znanja i saglasnosti zakupodavca demontirao radijatore iz hotela i cevi od elektro, vodovodnih, grejnih i ventilacionih instalacija. Kasnije je Zdravković, navodi se dalje u prijavi, prodavao instalacije kao sekundarne sirovine. I nakon isteka ugovora o zakupu, Zdravković je s hotela uklonio prozore, vrata, delove spoljnih zidova, porušio ograde terasa, pregradne zidove, skinuo krov...

Zdravković je ove zahvate opravdavao nužnošću „rasterećenja zgrade koja je počela da tone”. Tvrdio je i da je umesto ugovorom predviđenih milion i po, u hotel uložio 30 miliona dinara.

– Zbog klizišta morao sam da olakšam hotel za 10.000 tona i ja sam u stvari učinio dobro delo – govorio je Zdravković.

Trenutno je u toku sudski proces između Zdravkovića i UTP „Srbija” tokom koga će se utvrditi ko je tu oštećen, a ko je činio dobra dela, a turistički poslenici u Zvonačkoj banji se nadaju da će hotel, odnosno ono što je od njega ostalo, ipak dobiti novog vlasnika – 18. juna će u Pirotu biti otvorene prispele ponude. Prema rečima stečajnog upravnika UTP „Srbija” Ace Nikolića, likvidaciona cena hotela je oko 72 miliona dinara.

Obnovu „Mira” naročito priželjkuju žitelji Zvonačke banje, koji su oko hotela izgradili smeštajne kapacitete, kafiće i kafane, i čiji su gosti koristili bazene u hotelu i tamo išli na terapije.

– Čitavu ušteđevinu i sve što je stakao moj otac je uložio ovde, ali poslednje dve godine nemamo nikakvih prihoda. Zovu nas gosti iz čitave Srbije, koji su nekada ovde redovno dolazili, raspituju se, a mi nemamo ništa novo da im saopštimo – kaže za naš list Zoran Milošev, u čijoj su trospratnoj kući u Zvonačkoj banji sobe za izdavanje već dve sezone prazne. Tako je i sa ostalim vlasnicima soba za izdavanje u banji, koji ni uprkos simboličnoj ceni najma od dva do tri evra dnevno, ne uspevaju da privuku goste. Opalo je i interesovanje za kupovinu placeva i vikendica u banji.

– U „zlatnim” godinama, imali smo i po više hiljada posetilaca u sezoni. Gosti su i po tri meseca unapred rezervisali sobe. U sadašnjoj situaciji, oštećeni su svi, a finansijske posledice trpi i čitav pirotski okrug – tvrdi Zoran Milošev.

Marija Penčić

[objavljeno: 04/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.