Banja Koviljača: Obeležena 101. godišnjica Gučevske bitke

Izvor: Blic, 13.Sep.2015, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banja Koviljača: Obeležena 101. godišnjica Gučevske bitke

Na Gučevu je danas obeležena 101. godišnjica od čuvene bitke, koja se u sklopu Drinske operacije odigrala na ovoj planini.

Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ organizovao je polaganje venaca kraj spomen-kosturnice podignute u čast junacima jedne od najkrvavijih bitaka na početku Prvog svetskog rata, poznate i kao „bitka iznad oblaka“.

Čast istorije održao je profesor Đorđe Vukmirović, a umetnički program izveli su guslar Milutin Đuričić i pesnikinja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Zorica Rajkova Lukić.

Borbe na Gučevu počele su u septembru 1914. godine i trajale su 55 dana. Bila je to jedna od prvih rovovskih bitaka na svetu i jedna od najtežih borbi u Velikom ratu.

Udruženje rezervnih vojnih oficira i ratnika podiglo je 1929. godine spomenik na vrhu Gučeva u čast izginulim rodoljubima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.