Bambusi i banane iz Rajske doline

Izvor: Politika, 30.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bambusi i banane iz Rajske doline

Živko Panić iz okoline Loznice godinama je negovao biljke sa svih strana sveta, pa ih je sada više od 600 vrsta

Loznica – Živko Panić odavno živi kao u raju, tačnije, u Rajskoj dolini u selu Lipnica, nedaleko od Loznice. Tako se, naime, zove njegova bašta površine oko dva hektara, koja postoji više od tri decenije. Živko je godinama strpljivo negovao biljke sakupljene sa svih strana sveta pa sada tu miriše i cveta više od 600 vrsta, od kojih su neke izuzetno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << retke.

– Kao dete sam zavoleo cveće a kasnije sam počeo da donosim biljke iz okruženja i stvaram Rajsku dolinu. Kasnije su prijatelji koje sam upoznao zahvaljujući zajedničkoj ljubavi prema biljkama, a među njima ima dosta onih koji putuju, počeli da mi ih donose iz čitavog sveta. Nema dana u godini da ovde nešto ne cveta, pa sve vrvi od mnoštva boja i neobičnih oblika – priča nam ovaj građevinski tehničar i nabraja imena nekih najinteresantnijih primeraka iz svoje velike bašte.

Živko kaže da ima najveću kolekciju vodenih biljaka na jednom mestu, tu su lokvanji u šest boja od kojih plavi predstavlja pravu retkost, hamamelisi koji cvetaju u januaru, nekoliko vrsta kedrova, srebrni, žuti, drvenasti božuri, močvarni hibiskus, ginko biloba, banane, paprati, bambusi, magnolije, peršunasti božur, nema šta nema. Dok nas vodi kroz svoje carstvo biljaka domaćin kaže da odavno planira izgradnju botaničke bašte koja bi bila mesto okupljanja ljubitelja prirode, umetnika, pesnika i slikara.

– Imao sam i četrdesetak vrsta životinja, bele i crne labudove, minijaturne švajcarske koze, japanske šarane... Tu je i Gvozden, gavran koga sam kao ptića pronašao pre 14 godina, a koji je istinska atrakcija, jer zna jasno i glasno da kaže „Živko, domaćine”. Pokušaću da obnovim zoo-vrt, ali nije lako jer sve ovo održavam sam, a pomaže mi supruga Milena. Posetioci se uvek iznenade otkud ovakva egzotična zbirka – kaže Živko koji bi voleo da podeli lepote Rajske doline sa drugima.

Od asfalta do njegove kuće ima oko 300 metara lošeg makadama pa posetioci moraju da pešače. Pre više od pet godina opština je obećavala da će uraditi asfalt i pomoći Živku da svoje carstvo lepote učini dostupnim, pre svega đačkim ekskurzijama. Na obećanju je sve i ostalo.

S. Trifunović

[objavljeno: 31/08/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.