Balkanski načelnici generalštabova u Beogradu

Izvor: Politika, Tanjug, 09.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkanski načelnici generalštabova u Beogradu

Teme skupa saradnja u oblastima obuke i školovanja, a razgovaraće se i o organizaciji i transformaciji oružanih snaga

Treću konferenciju načelnika generalštabova balkanskih zemalja otvoriće danas u beogradskom hotelu „Kontinental” ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Pored načelnika generalštabova devet zemalja regiona, kao specijalni gosti prisustvovaće >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i predsedavajući Vojnog komiteta Evropske unije, general Anri Benteže i komandant savezničke komande Združenih snaga u Napulju, admiral Mark Ficdžerald.

Kako ističu u Ministarstvu odbrane, ovaj skup je najsveobuhvatniji regionalni forum na najvišem vojnom nivou i odlična prilika da šefovi generalštabova na konkretne načine i konsenzusom unaprede bezbednosno okruženje, saradnju, stabilnost i poverenje u regionu.

General-potpukovnik Miloje Miletić rekao je juče Tanjugu da odluka o domaćinu regionalne konferencije, koja se pokazala kao efikasan sistem jačanja regionalne saradnje, predstavlja priznanje i znak poverenja u vojsku i Ministarstvo odbrane Srbije. Miletić, koji će i predsedavati konferencijom, najavio je da će osnovni cilj skupa i teme o kojima će biti raspravljano biti saradnja u oblastima obuke, školovanja i usavršavanja kadra, a razgovaraće se i o organizaciji i transformaciji oružanih snaga zemalja regiona.

Koordinaciona grupa foruma i podgrupe za asimetrične pretnje, obuku, obrazovanje i vežbe, prezentovaće ovom prilikom godišnje izveštaje. Akcenat je na izveštaju o asimetričnim pretnjama –tehnikama „nefer ratovanja” koje se sve više upotrebljavaju.

Albaniju će na skupu predstavljati brigadni general Maksim Malaj, BiH general-potpukovnik Miladin Milojčić, Bugarsku general Zlatan Stojkov, Grčku general Dimitrios Grapsas, a Makedoniju general-potpukovnik Miroslav Stojanovski. Iz Rumunije je najavljen admiral dr George Marin, iz Turske general Ilker Bašbuk, a iz Crne Gore viceadmiral Dragan Samardžić, saopšteno je „Politici” iz Ministarstva odbrane.

Inicijatori konferencije su svojevremeno bili načelnici generalštabova Grčke i Turske, a prvi skup je održan 2007. u Solunu. Na drugom forumu, U Antaliji 2008, odobreno je oko 50 aktivnosti iz oblasti obuke, obrazovanja i vežbi koje zajednički treba da realizuju članice foruma. Takođe, formirana je i lista kontakata na nivou načelnika generalštaba i operativnih centara radi neposredne i brze komunikacije u hitnim slučajevima, pre svega ako dođe do prirodne katastrofe – imajući u vidu požare u Grčkoj 2007. i poplave u Srbiji i Rumuniji 2006. godine.

T. Bojković

[objavljeno: 09/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.