Balkanolog, istoričar Ilija Gorjačev prerezao vene u pritvoru

Izvor: Vostok.rs, 28.Jan.2014, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkanolog, istoričar Ilija Gorjačev prerezao vene u pritvoru

28.01.2014. - Gorjačeva je Srbija prethodno izručila Rusiji

Balkanolog, istoričar, novinar, Ilija Gorjačev, prerezao je sebi vene u pritvorskoj ćeliji moskovske pritvorske jedinice ''Butirka''. Tu vest je objavio branilac Gorjačeva, advokat Mark Fejgin.

Incident se dogodio 22. januara, što potvrđuje lekarska potvrda pritvorske ambulante. U toj potvrdi je navedeno da su Gorjačevu obe podlaktice u predelu zgloba isečene, a on je posle toga odmah prebačen >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << u drugu ćeliju.

Prošle nedelje Gorjačev je premešten u pritvor ''Butirka'' i bio je smešten u ćeliju broj 116 sa islamistima, a sve u cilju vršenja pritiska na njega od strane Istražnog komiteta, stavljajući ga zajedno u ćeliju sa 30 islamista. Pošto nisu uspeli da iznude saradnju sa Ilijom, Istražni komitet je na prljav način pokušao da uceni Iliju stvaljajući ga sa islamistima koji su trebali da ga uplaše, ponize i to sve snime na mobilni telefon koji su za tu svrhu nesmetano dobili u ćeliji. Da islamisti ne bi uspeli u toj nameri Ilija je odlučio da sebi prereže vene na obe ruke. Sada je njegovo zdravstveno stanje stabilno.

Ruski državljanin Ilija Gorjačev izručen je Rusiji kada se komitet Rusije se zahtevom obratio Srbiji i tražio izručenje Ilije, da bi se Ilija potom do okončanja postupka po zahtevu Rusije nalazio 8 meseci u srpskom zatvoru u Beogradu.

Ilija Gorjačev, istoričar, balkanolog, savetnik deputata u Ruskoj dumi, koji je za rad o položaju SPC u Nezavisnoj državi Hrvatskoj 1941-44. godine dobio povelju od Patrijarha Moskovskog i sve Rusije Alekseja Drugog je takođe radio kao novinar i dopisnik za nekoliko medijskih kuća kako u Rusiji, tako i u Srbiji. Boravio je na Kosovu pet puta i intervjuisao osobe u dijapazonu od tadašnjeg ministra spoljnih poslova Srbije Jeremića pa do Edite Tahiri, kao i što je izveštavao i o položaju Srba na Kosovu, kao i Srbima u Republici Srpskoj.

Ilija Gorjačev je 2002. godine osnovao organizaciju "Ruski obraz" koja je štampala  časopise, dovodila u Rusiju srpske muzičke grupe. Zapamtili smo ih i po akcijama za podršku Srbije, na primer osujećivanjem moskovske projekcije filma Anđeline Džoli "U zemlji krvi i meda", kada je u znak protesta protiv antisrpskog usmerenja filma bio postavljen plakat „Ubijeni Srbi? Ne, nismo čuli“.

 

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.