Bakterije u hrani, bazenima...

Izvor: B92, 18.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bakterije u hrani, bazenima...

Leskovac -- Na rukama petine radnika leskovačkih radnji brze hrane i na radnim površinama i priboru za jelo nađene bakterije fekalnog porekla.

Načelnik sanitarne inspekcije za Jablanički okrug kaže da je kontrola vršena u poslednja dva meseca na najfrekventnijim mestima, u nekoliko opština Jablaničkog okruga. Zbog prisustva bakterija fekalnog porekla i nepostojanja osnovnih sanitarnih uslova inspekcija je zatvorila i bazen u Predejanu i donela privremene zabrane korišćenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bazena u Bojniku i Lebanu, kaže Goran Stamenković.

"Po pojačanom inspekcijskom nadzoru na svim bazenima na teritoriji Jablaničkog okruga sanitarna inspekcija je, pošto je utvrdila velike sanitarne, higijenske i tehničke nedostatke, donela rešenje o trenutnom zatvaranju bazena u mesnoj zajednici Predejane zbog nepostojanja opštih sanitarnih uslova", kaže on.

"Kod druga dva bazena smo po dobijenim rezultatima doneli rešenje o privremenom zatvaranju objekata. To su gradski bazen u Lebanu i bazen u Bojniku, u privatnom vlasništvu, koji su zbog bakteriološke neispravnosti morali privremeno da budu zatvoreni dok se ne dokaže higijenska ispravnost vode iz tih sportskih objekata", kaže on.

Zbog prisustva bakterija, posle briseva uzetih sa aparata, sanitarni inspektori zabranili su korišćenja tri aparata za prodaju sladoleda, svi u leskovačkom naselju Podvorce.

Stamenković kaže da su sve analize rađene u Zavodu za javno zdravlje Leskovac i najavljuje da će u julu biti pojačana kontrola poslastičarnica i radionica za proizvodnju sladoleda.

11 obolelo od zarazne žutice

U leskovačkom selu Donje Brijanje 11 osoba je obolelo od zarazne žutice, izjavio je načelnik epidemiološke službe Doma zdravlja u Leskovcu Miodrag Goranović.

Goranović je kazao da je proglašena epidemija žutice u tom selu, udaljenom 30 kilometara od Leskovca, ali da je u okviru nje proglašena i porodična epidemija, budući da su od hepatita A oboleli članovi dve porodice.

"Uzrok ove zarazne bolesti nije otkriven, pa nama ostaje da se pozivamo na prljave ruke. Međutim, primećuje se da u selu nema vodovodne i kanalizacione mreže i da se otpad skladišti po kućnim dvorištima", kazao je Goranović Beti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.