Izvor: B92, 19.Nov.2010, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajramska sofra u Beogradu

Beograd -- Bajramska sofra organizovana je pred Bajrakli-džamijom u centru Beograda, gde su građani bili posluženi jagnjećim mesom i orijentalnim poslasticama.

Sofra je postavljena nakon centralne molitve, "Džuma-namaza", koja se služi petkom.

Nakom molitve na kojoj se okupilo stotinak građana, humanitarno društvo Islamske zajednice Srbije "Merhamet" omogućilo je posluženje jagnjećim mesom, pirinčem, baklavama i tulumbama.

Glavni beogradski imam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Muhamed Jusufspahić blagoslovio je okupljene i poručio da je današnje okupljanje "prilika da srca okupljenih putuju jedni ka drugima".

"I Božiji poslanici Muhamed, Isus, Mojsije, Avram, kao i oni pre njih su govorili 'oko svojih trpeza se sakupljajte, ime Božije spomenite i jedite, biće vam blagoslovljeno'", rekao je Jusufspahić.

Muftija je naveo da je Islamska zajednica i prethodnih godina obeležavala taj praznik, ali je hladno vreme uslovilo proslavu u zatvorenom prostoru.

"Sada nam Bajrami idu u toplija vremena, i nadam se da će oni biti praćeni i otopljavanjem međuljudskih odnosa", rekao je Jusufspahić.

Bajram mubarek se slavi kao četvrti dan Kurban bajrama, koji propisuje da oni koji imaju žrtvuju to što imaju i podele najbližima. Prema tradiciji, muslimani na taj dan kolju ovcu i meso dele prvo jevrejinu, pa hrišćaninu i na kraju predstavniku svoje vere.

Direktor Merhameta Srbije Mehmedalija Veli poručio da je današnja sofra prilika da podele praznik sa svojim komšijama i da se na taj način približe jedni drugima.

"Cilj humanitarnog društva je da podelimo ono što imamo i koliko smo u mogućnosti. Danas smo razdelili meso koje nam je preostalo i naša organizacija ima praksu da nerazdeljeno meso često deli i u humanitarne svrhe", naveo je Veli.

On je naveo da se Ramazanski i Kurban bajram organizovano proslavljaju već dve godine, s tim sto je ovogodišnja proslava prvi put održana ispred Bajrakli džamije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na bajramskoj sofri više od 100 Beograđana

Izvor: Blic, 19.Nov.2010

Tradicionlnoj bajramskoj sofri ispred Bajrakli džamije prisustvovalo je danas više od 100 Beograđana. ..Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić je, nakon petkovne molitve Džuma namaza, pozdravio prisutne i pozvao ih da se posluže na trpezi povodom Kurban bajrama...Jusufspahić je poručio građanima,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.