Izvor: B92, 29.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajramska poruka vernicima

Beograd, Novi Sad -- Muftija Hamdija Jusufspahić poželeo je vernicima povodom Kurban Bajrama srećan praznik, mir, milost božiju i blagoslov.

U prazničnoj poruci, koju je u Bajrakli džamiji pročitao beogradski imam i zamenik predsednika Mešihata Muhamed Jusufspahić, vernici se pozivaju na "ljubav prema stvoritelju i svemu stvorenom." Kurban bajram se proslavlja sutra.

Beogradski imam Muhamed Jusufspahić žali što molitva neće biti održana u nekom većem prostoru.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Naša je želja bila da Bajram namaz obavimo u nekoj hali sportova. Ta nam se želja nije ispunila ni ove godine. Nadamo se da ćemo sledeće godine imati bolje uslove i za to, kao bolje molitvene uslove", rekao je beogradski imam.

Nedostatak molitvenog prostora naterao je islamske verske poglavare u Beogradu da razmišljaju o alternativnim prostorima, pogotovo za vreme velikih muslimanskih praznika.

U toku je i godišnji hadžiluk vernika u Meku.

Čestitke za Bajram

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica čestitao je svim pripadnicima islamske zajednice u Srbiji praznik Kurban Bajram.

"Svim pripadnicima islamske zajednice u našoj zemlji najsrdačnije čestitam Kurban Bajram sa željom da dane ovog velikog praznika provedu u miru, razumevanju i duhovnoj radosti", naveo je Koštunica.

"Veliki verski praznici šire duh tolerancije i uzajamnog poštovanja, jačaju osećaj zajedništva i razumevanja između svih verskih zajednica i svih ljudi dobre volje", navodi se u saopštenju.

"Uveren sam da će islamska zajednica, negujući tradicije svoje vere i kulture, nastaviti da, kao i do sada, doprinosi našem društvenom životu, daljem napretku i istinskoj dobrobiti naše zajedničke zemlje i svih njenih građana", navodi se u čestitki Koštunice.

Predsednik opštine Novi Pazar Sulejman Ugljanin danas je čestitao praznik građanima islamske veroispovesti. On je poručio da taj praznik treba da bude podsticaj širenju poverenja i saradnje među ljudima svih vera i da od svakog vernika učini boljeg čoveka na dobrobit zajedice u kojoj živi i radi.

I predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić uputio je poglavarima islamske zajednice i svim vernicima čestitku.

"Povodom predstojećeg Kurban Bajrama, najznačajnijeg islamskog praznika, Vama i svim vernicima islamske zajednice u Republici Srbiji upućujem najsrdačnije čestitke i želje da ga provedete radosno i u miru, okruženi ljubavlju bližnjih i toplinom svojih domova”, naveo je Pajtić u pismu.

"Neka i ovo vreme hadžidža, u kojem se Bajram slavi, bude ispunjeno verom i nadom da će se ostvariti jedinstvo i bratstvo među svim ljudima dobre volje", naveo je Pajtić.

Gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković je građanima islamske veroispovesti čestitala Kurban bajram i poželela da praznik "provedu u radosti, duhovnom i sveopštem miru i brizi za bližnje".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.