Bahatost na Košutnjaku

Izvor: RTS, 01.Maj.2018, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bahatost na Košutnjaku

Agencija "Tanjug" zabeležila je bahatost i nedolično ponašanje prema prirodi. Jedan mladić seče sekirom stablo na Košutnjaku. Inspekcija i policija upozoravaju da je za seču drveta moguć je i zatvor. Resorni ministar najavljuje podnošenje krivične prijave protiv odgovornih.
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da će to ministarstvo predložiti da se podignu krivične prijave >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << protiv mladića koji su u ponedeljak sekli stablo u šumi na Košutnjaku.

Trivan je rekao Tanjugu da su nadležne inspekcijske službe JP "Srbijašume", nakon objavljivanja snimka o incidentu, izašle na lice mesta i utvrdile da je posečeno jedno stablo.
Izveštaj inspekcije biće prosleđen nadležnim organima, a Ministarstvo će u četvrtak inicirati da se protiv neodgovornih lica podignu krvične prijave, rekao je Trivan.
"Zaprepašćen sam činjenicom da je neko posekao drvo u park-šumi koja je zaštićena i u kojoj Beograđani vole da provedu današnji praznik", rekao je ministar. On je naglasio da je krajnje vreme da promenimo odnos prema prirodi i da šume ne smeju da budu "žrtva" bahatih ponašanja pojedinaca.
Trivan je izrazio zabrinutost što su izletnici širom Srbije palili vatru u šumama, iako je to, kako naglašava, zakonom zabranjeno, kao i da su automobilima ulazili na zelene površine.
"To je, takođe, zabrinjavajuće. Nedostaje nam reda i ova situacija će poslužiti da shvatimo da stvari moraju da se menjaju iz korena", zaključio je Trivan. 
Seča šumskih stabala zabranjena je Zakonom, a predviđene su novčane kazne za to delo.
"Kazne moraju biti veće, ne samo novčane da shvate je to narušavanje ekosistema u šumi", kaže Dejan Tripković iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine. 
Inspekcija na Košutnjaku, za seču drveta moguć i zatvor
Čuvarska služba JP "Srbijašume" i inspekcijske službe Ministarstva poljoprivrede izvršile su uviđaj na Košutnjaku i zajedno sa policijom se radi na utvrđivanju identiteta počinioca i procesuiranju osoba koje su učestvovale u tome.
Direktor Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede Saša Stamatović kaže da je utvrđeno da je posečeno jedno stablo i da se nastavlja intenzivna kontrola svih izletišta koja su pod nadležnošću "Srbijašuma".
Ukoliko se utvrdi da je posečeno više od jednog kubika drveta, kaže Stamatović, u pitanju je krivično delo za koje je predviđena i zatvorska kazna.
"Inspekcija će odlučiti o tome da li je reč o prekršaju ili krivičnom delu, a moguće je po više osnova pisati prijavu jer se radi o zaštićenom prirodnom dobru. Ukoliko je krivično delo, zaprećene su zatvorske kazne s obzirom na to da se radi o zaštićenom prirodnom dobru", kaže Stamatović za Tanjug.
Da je u pitanju prekršaj, pisala bi se prijava i kazna bi bila 100.000 dinara, a kako pojašnjava, s obzirom na to da je najverovatnije posečeno više od jednog kubika drveta, što će utvrditi nadležne službe, postoje indicije da se radi o krivičnom delu.
"Zahvaljujući prijavi građana i medijima, sprečeno je dalje uništavanje važnih šumskih područja", navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.
Ministarstvo je pozvalo građane da sve slične slučajeve prijave nadležnim službama kako bi sprečili takve i slične primere ponašanja neodgovornih pojedinaca.
Zaštićenim područjem smatra se oko dva i po odsto površine Beograda. Najveći stepen zaštite imaju Avala i Kosmaj. Seča je strogo zabranjena, i ne samo tu, već i u vlasničkim šumama u kojima se bez odobrenja šumarskog inženjera, ne sme oboriti nijedno stablo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.