Bah, bluz i sonate

Izvor: Politika, 24.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bah, bluz i sonate

Andrej Kurti, poznati violinista, svakodnevno vežba u sali pljevaljske gimnazije pripremajući se za nastup u mestu u kome je proveo najlepše dane mladosti

Pljevlja – Andrej Kurti, poznati violinista, predavač na Univerzitetu u Luizijani, umetnik raznovrsnih interesovanja, iako rođeni Beograđanin, rado boravi u Pljevljima jer je njegova majka Mileva Đurović-Kurti rođena Pljevljanka. Andrej uvek ističe požrtvovanost svoje majke jer je rano ostao bez oca.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Početkom jula Andrej će održati koncert u Pljevljima na kome će predstaviti tri Isaijeve sonate za koje kaže da su zahtevne, sa primesama džeza, ali "to je muzika koja teče, penuša i opija kao šampanjac". Osim sonata sviraće i Bahova dela. Nastupaće takođe u Baru i Nikšiću. On se vredno priprema za ove nastupe vežbajući po nekoliko časova dnevno u sali Gimnazije "Tanasije Pejatović". Ovo nije prvi Andrejev koncert u Pljevljima, jedan je održao pre pet godina. Voli da kaže da je Pljevljak jer je u ovom gradu provodio najlepše dane mladosti.

Sklonost ka muzici ispoljio je već u trećoj godini, kaže da su ga tada roditelji zatekli kako uz pomoć varjače oponaša violinistu. Violinu je počeo da svira kada je imao sedam godina. Svira, takođe, još nekoliko instrumenata. Voli i sport, fudbal, trčanje, stoni tenis, tenis, košarku retko igra, jer se plaši povrede prstiju.

Osnovno i srednje muzičko obrazovanje Andrej Kurti je završio u Beogradu, a sa 16 godina završava srednju školu i odlazi na čuveni moskovski konzervatorijum "Čajkovski", na odsek za violinu. Bio je svojevremeno najmlađi stranac primljen na studije na "Čajkovskom". Konzervatorijum je završio 1994. godine, a sledeće godine odlazi na postdiplomske studije u SAD, na Univerzitet u Džordžiji gde je doktorirao. Na Univerzitetu u Džordžiji boravio je devet godina i sarađivao na snimanju više od 40 albuma. Nije se bavio samo klasičnom muzikom, već i džezom, bluzom, popom, folkom, čak hip-hopom. Ističe da se dve godine izdržavao svirajući bas gitaru u mnogim grupama. Za njega je popularna muzika neka vrsta pokušaja da nađe ravnotežu u odnosu na klasičnu muziku. Već tri godine radi na Severoistočnom univerzitetu države Luizijana kao profesor violine.

Sa prijateljem, violončelistom Viktorom Uzurom snimio je kao izvođač i koautor album "The Entertairners" koji je dobio dobre kritike u američkim medijima. Album je sinteza mnogih stilova, klasične i popularne muzike.

– Hteli smo da ozbiljnu muziku približimo širem krugu slušalaca, ali i da slušaocima ozbiljne muzike približimo grupe kao što su "Kvin", "Pink Flojd" – kaže Kurti.

On ističe da se na moskovskom Konzervatorijumu, među najboljim kompozitorima dvadesetog veka, proučavaju i Bitlsi. Nada se da će snimiti još mnogo albuma kakav je "The Entertainers". Sledeći Kurtijev album, koji će izaći ove godine, sadrži šest sonata belgijskog violiniste Ežena Isaija. Andrej je doktorirao s tezom o Isaijevim sonatama.

– Kada sam ja prošao kroz Isaijevu muziku, tokom doktorata, shvatio sam da posle toga mnogo bolje sviram violinu – kaže Andrej.

Kad poredi studije u Rusiji i Americi kaže da Rusi imaju duboku i negovanu tradiciju, a Amerikanci visoku organizaciju studiranja. Kaže da je pitanje o uzorima u muzici za njega kao pitanje o jelima koje postavljate gurmanu. Ipak je izdvojio Baha, Mocarta i Čajkovskog.

Smatra da bi bilo malo manje mržnje i nervoze na svetu kada bi ljudi slušali više klasične muzike.

– Nije potrebno da poznaješ teoriju muzike da bi uživao u klasičnoj muzici, dovoljno je opustiti se i slušati. Ako se dobro osećaš dok slušaš muziku, onda je to dobra muzika, takvi su za mene u popularnoj muzici Bitlsi u čijim kompozicijama nema nijedne pogrešne note, zatim, "Pink Flojd", "Kvin" – kaže Kurti.

Od violinista kaže da se divi Maksimu Vengerovu, Jicaku Perelmanu, ali i mnogom drugim. Da nije postao violinista bavio bi se glumom. Posao kojim se bavi zahteva ozbiljan rad sa studentima i, uz, to mnogo vežbanja. Svirao je sa mnogim orkestrima, na pozornicama u Evropi i Americi. Kaže da je evropska publika ipak kultivisanija od američke.

Zbog mladalačkog izgleda i nekonvencionalnog pristupa predavanjima Kurti je popularan među svojim studentima. Studenti su čak osnovali fan klub Andreja Kurtija koji okuplja šezdesetak članova. U šali kaže da je zadovoljan što nije klasični snob, ali zna da svojim studentima pokaže vrata ako dođu nespremni na predavanja.

M. Radović

[objavljeno: 24.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.