Izvor: B92, 05.Dec.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Babin Kal: Počela školska godina

Bela Palanka -- Nakon što je B92 objavio priču o tri sestre iz sela Babin Kal kod Bele Palanke, koje zbog nedostatka prevoza nisu išle u školu, one su dobile automobil.

Zbog nedostatka prevoza, od početka ove školske godine, devojčice nisu provele nijedan dan u školi. Automobil i druge poklone porodici Radenković uručili su predstavnici Ministarstva za socijalna pitanja, Narodne kancelarije predsednika Srbije i kompanije Jugoimport SDPR.

Za Mariju, đaka prvaka, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ivanu i Milicu školska godina počeće u ponedeljak.

Svakoga dana do škole u Beloj Palanci, udaljene 10 kilometara, voziće ih njihov otac.

On kaže da će zahvaljujući donatorima njegova porodica moći da ostane u selu.

"Zahvaljujem se i porodici što mi je dala podršku da se svih sedam godina borim i da uspemo da ostanemo na selu i da nam deca idu u školu. Ovo za mene znači život, znači normalno ćemo živeti, pošto smo do sada bili odsečeni od sveta”, rekao je otac devojčica Ivan Radenković.

Osim automobila, devojčice su dobile kompjuter, televizor, knjige i igračke.

"Najviše se radujem tome što ćemo moći da krenemo u školu. To mi je najbitnije”, kaže Milica.

Majka Sunčica kaže da su devojčice učile same kod kuće svih ovih meseci i da će uspeti da nadoknade propušteno gradivo.

"Verujem u njih, znam da su dobra deca, poslušna su i imaju jaku volju da uče, to su i dokazale”, rekla je ona.

Na poziv Ministarstva za socijalna pitanja, vozilo Jugofloridu poklonila je kompanija Jugoimport SDPR, a gorivo će obezbediti Narodna kancelarija predsednika Srbije.

"Ja mislim da će ovo biti jedan dobar poziv i drugim kompanijama i poslodavcima da pokažu toliko društvene odgovornosti da pomognu onima kojima je najpotrebnije i da upravo u ovoj godini krize pokažemo malo više empatije i solidarnosti nego što je to bio slučaj ranijih godina”, pozvao je ministar za socijalna pitanja Rasim Ljajić.

"Mislim da je ovo primer da možemo za kratko vreme i bez nekih problema da pomognemo kada je to potrebno i nastavićemo u tom pravcu”, najavila je direktorka Narodne kancelarije predsednika Srbije Tatjana Pašić.

Milica, Ivana i Marija jedina su deca koja žive u okolnih osam sela.

One stanuju u trošnoj kući i žive veoma skromno.

Ministar Rasim Ljajić obecao je da će njegovo ministarstvo pokušati da im sledećeg proleća obezbedi bolje uslove za život.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.