Izvor: B92, 05.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BU: Jednak status, ne i zvanja

Beograd -- Beogradskui univerzitet saopštio da neće biti automatskog priznavanja zvanja master onsobama koje su ranije diplomirale.

Oni se, kako je navedeno, izjednačavaju u pogledu zapošljavanja i prava iz radnog odnosa, nastavka studija i usavršavanja, uključujući i doktorske studije, pristupa pravosudnom i drugim stručnim ispitima, ali nemće biti automatskog izdavanja novih diploma sa zvanjem master.

Predsednik Odbor za statutarna pitanja Univerziteta Sima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Avramović kazao je agenciji Beta da je to stav celog beogradskog univerziteta i da će uskoro biti usvojen u Senatu, a zatim i u Savetu univerziteta.

On je kazao da bi se automatskim izjednačavanjem zvanja dovele u krajnje neravnopravan položaj tri kategorije, odnosno magistri, oni koji su završili master studije u inostranstvu i sadašnji studenti prve i druge godine koji studiraju po novim propisima.

On je kazao da su te kategorije uložile mnogo više truda i napora za dobijanja svojih zvanja i da bi bilo nekorektno sada izjednjačiti njih i one sa diplomama osnovnih studija.

Avramović je kazao da oni koji imaju položen magistarstki rad neće morati da idu na doktorske studije od tri godine, kako novi propisi nalažu, već će samo morati kao i pre da pišu doktorski rad.

On je rekao da oni koji se sada nalaze na postdiplomskim studijama i koji nisu završili rad imaju izbor da ga ili završe ili da prekinu te studije i upišu master.

Kako je naveo, oni koji su završili osnovne studije mogu da polažu razliku ispita i tako dobiju zvanje mastera.

Prema njegovim recicma, na nekim fakuletatima koji traju pet godina zvanja će možda automatski i biti izjednačena.

Skupština Srbije usvojila je danas tumačenje odredbi Zakona o visokom obrazovanju kojim se izjednačavaju status "diplomirani" i "master", odnosno status onih koji su diplomirali ranije i onih koji studiraju prema Bolonjskoj deklaraciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.