BROJ PUŠAČA U SRBIJI OPADA

Izvor: Kurir, 31.Maj.2011, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BROJ PUŠAČA U SRBIJI OPADA

BEOGRAD - Broj pušača u Srbiji u poslednjih nekoliko godina smanjen je za oko sedam odsto, saopšteno je danas povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima i pet godina primene Okvirne konvencije o kontroli duvana Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Na konferenciji za novinare u Beogradu, predsednica Komisije za prevenciju upotrebe duvana ministarstva zdravlja Srmena Krstev rekla je da je najveći problem u svetu i Srbiji porast pušača među mladima.

Ona je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << navela da prema podacima iz 2006. godine u Srbiji svakodnevno ili povremeno puši 38,1 odsto muškaraca i 29,9 odsto žena i da se u odnosu na istraživanje iz 2000. godine, učestalost pušenja smanjila za 9,8 odsto kod muškaraca i 3,8 odsto kod žena.

"Sledeće istraživanje očekujemo", dodala je ona.

Ministar zdravlja Zoran Stanković naveo je da je među ključnim faktorima za smanjenje broja pušača u Srbiji bilo donošenje zakona o zabrani oglašavanja cigareta, kao i Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.

Krsteva je navela da je posle šest meseci od primene tog zakona o zaštiti stanovništva, petina svih pušača smanjila broj popušenih cigareta dnevno.

"Smanjen je i procenat stanovnika koji dozvoljavaju pušenje u svom domu i značajno smanjena izloženost stanovništva duvanskom dimu. Konstantno raste podrša tom zakonu", rekla je Srmena Krstev.

U periodu od 11. novembra 2010. kad je zakon stupio na snagu do 30. aprila ove godine izrečene su dve kazne zbog kršenja tog propisa, i to u Bečeju i Loznici, u iznosu od 100.000 i 5.000 dinara.

Prema podacima koji su dati novinarima, sanitarna inspekcija podnela je 88 zahteva za prekršaj od kojih su samo ta dva rešena.

Tržišna inspekcija podnela je 21 takav zahtev, turistička 17 i inspekcija rada i bezbednosti na radu osam, dok zdravstvena, prosvetna i inspekcija za lekove i medicinska sredstva nisu podnele nijedan takava zahtev.

Šefica Kancelarije SZO za Srbiju Dorit Nican je rekla da u svetu godišnje duvan usmrti skoro šest miliona ljudi i da ukoliko ništa ne bi preduzimali, u ovom veku bi od duvana umrlo više od milijardu ljudi.

Direktorka Instituta za javno zdravlja Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Tanja Knežević je rekla da u Srbiji radi 29 savetovališta za odvikavanje od pušenja i da je ambicija da se u svakoj opštini otvori po jedno.

Okvirna konvencija o kontroli duvana stupila je na snagu u Srbiji 9. maja 2006. godine, čime se država obavezala da primeni niz mera u kontroli duvana, kojima se smanjuje ponuda i tražnja duvanskih proizvoda.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.